SKANDALOZNE NOVE CIJENE

Hoćemo li skupljim vrtićima plaćati Dinamo i zlatne WC-e?

Milan Bandić na ljuljački ljuljačka

Milan Bandić na ljuljački ljuljačka

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/24sata

Hoće li zagrebački roditelji plaćajući znatno višu cijenu vrtića financirati Dinamo, Snježnu kraljicu ili pak neki novi zlatni WC, zapitala se predsjednica udruge Roda Mirela Blažanović. Iako se većina naših sugovornika slaže da je cijena jaslica i vrtića u glavnom gradu dosad bila nerealna, suglasni su i s tim da se ušteda u gradskoj blagajni nije trebala prelamati preko leđa djece i roditelja

Zagrepčani su dosad uživali u najnižoj cijeni jaslica i vrtića, koje su plaćali 200, tj. 400 kuna, no od 1. siječnja sljedeće godine stvari će se znatno promijeniti - socijalnim kriterijima određivat će se cijena boravka mališana u vrtiću. Najsiromašniji besplatno, siromašni jeftinije ili isto kao i dosad, osiromašeni srednji sloj skuplje, a oni s izdašnim plaćama, koji porezima i prirezima najviše i odvajaju kroz gradsku blagajnu za vrtiće, plaćat će čak dvije tisuće kuna mjesečno.

Jeftinije je platiti tetu čuvalicu

Mirela Blažanović iz Rode smatra da bi se drastično poskupljenje i moglo opravdati kada bi se taj novac uložio u izgradnju novih vrtića te podizanje kvalitete programa i opreme, no to, naravno, nije razlog podizanja cijena.

Još jedna zamjerka Bandićevoj ideji jesu nejasni kriteriji prema kojima će se obračunavati cijena vrtića. 'Time će se otvoriti vrata brojnim malverzacijama', smatra Blažanović, od rada na crno do prijave na minimalac.

'Bit će jeftinije uzeti čuvalicu za dvije tisuće kuna nego poslati dijete u vrtić',
rekla je predsjednica Rode. Pojasnila je da to nije rješenje jer te gospođe nisu educirane za rad s djecom poput teta u vrtiću, dodajući da vrtići nisu samo mjesta za čuvanje djece, već imaju odgojno-obrazovnu ulogu.

'Osjećamo se diskriminirano i poniženo ovakvom odlukom', zaključila je Blažanović te pozvala građane da se pridruže udruzi Roda na prosvjedu u subotu u deset sati na Trgu bana Jelačića.

Tko ima koliko?

Tko će i na koji način točno izračunati prihode roditelja, nije poznato. Realna zarada trebala bi se vidjeti iz porezne prijave roditelja, no ako Bandićev prijedlog prođe u Skupštini, moglo bi se dogoditi da građani 'zamagljuju' svoje prihode te rade ili iznajmljuju nekretninu na crno. Toga se boji i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. 'Činjenica jest da su dosad u Gradu bili izdašni u davanju raznih povlastica, od besplatne vožnje tramvajem do niske cijene vrtića', rekao nam je sindikalist te dodao da podupire formiranje cijene vrtića prema prihodovnom cenzusu.

Da ne bi došlo do muljaža, smatra da je potrebno umrežiti tijela državne i lokalne samouprave da bi se izbjeglo preklapanje pojedinih prava. 'Državni inspektorat treba odraditi svoj dio posla da se ne bježi u crnu ekonomiju', zaključio je Sever.

Davor Visnjic/Vecernji list

Davor Visnjic/Vecernji list

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/Vecernji list


Je li trebalo štedjeti na djeci?

HNS-ova gradska zastupnica Morana Paliković Gruden vjeruje da su se, umjesto vrtića i jednokratnih naknada za novorođenče, mogle dirati neke druge stavke. 'Zagreb slabo skrbi o imovini. Imamo ogroman stambeni fond, a stotine poslovnih prostora u vlasništvu Grada zjapi prazno. Tu su i velike neplatiše koje duguju Gradu milijune kuna', rekla je HNS-ovka.

Iako se slaže s time da je cijena vrtića preniska te podržava uvođenje kriterija, smatra da je odluka Grada ishitrena i izazivačka. 'Cijene je trebalo postupno povećavati', smatra Paliković Gruden te zaključuje da djeca nisu trebala biti prva na kojima će se štedjeti.

Sve zbog kupovanja glasova za izbore

Mada odluka o poskupljenju vrtića politički ne ide na ruku gradonačelniku, do te se situacije došlo upravo zbog prevelikih socijalnih beneficija koje su se nemilosrdno dijelile da bi se dobilo na izborima. 'Ovakav prijedlog rezultat je loše politike SDP-a i Milana Bandića. Do poskupljenja je moralo doći jer se prije davalo šakom i kapom. Cijena vrtića je bila preniska, no ta su se prava davala iz kampanje u kampanju i njima se građane kupovalo za izbore', smatra Margareta Mađarić, zastupnica, u Zagrebu oporbenog, HDZ-a. Dodaje da takvu nepromišljenu politiku sada, kada je Grad na rubu bankrota, plaćaju sami građani.

HDZ-ovka tvrdi da takvo drastično povećanje cijene građani neće moći podnijeti. Također osuđuje smanjenje naknade za novorođenče koja će iznositi tisuću kuna za prvo, tj. dvostruko više za drugo dijete.

Administrativni problem

U cijeloj priči o prihodovnim kriterijima po kojima će se formirati cijena vrtića nije jasno kako će i tko to kontrolirati. Naime, administracija u gradskim uredima nema ingerenciju traženja poreznih prijava, pojasnila je HDZ-ova zastupnica u Gradskoj skupštini, Danira Nakić Bilić. U zagrebačkim je vrtićima 35 tisuća djece i tko će zaprimiti sve te prijave, pita se Nakić Bilić i dodaje da se ne čudi što većina hrvatskih gradova ima jedinstvenu cijenu za vrtiće.

'Lako je rezati na djeci, ona se ne bune'

'Koncept univerzalnog prava svugdje je napušten, pa čak i u socijalnim skandinavskim državama', pojasnila je SDP-ova zastupnica Iva Prpić. Ističe da je cijena od 200, tj. 400 kuna, koliko je dosad koštao vrtić u Zagrebu, bila preniska. Naime, vrtić u Petrinji, koja je na području posebne državne skrbi i gdje su plaće znatno niže nego u Zagrebu, košta 600 kuna.

'Iznos jednokratnih naknada za rođenje prvog i drugog djeteta doista su znatno srezane. No na djeci se vrlo lako reže, jer se ona ne bune, dok, recimo, umirovljenici u prijedlogu proračuna uopće nisu dirani', rekla je Prpić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi