poskupljenja

Hoće li zbog svinjske kuge porasti cijene? Čvarci već stoje 24 eura za kilogram

22.09.2023 u 07:17

Bionic
Reading

Zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je preko 20.000 svinja na malim gospodarstvima i domaćinstvima, a zbog čega bi moglo doći do porasta cijena

Cijena svinjetine ili se nije podizala, ili kupci to nisu primijetili."Cijene? Ja vam nikada cijene ne gledam, ja vam kupim bez obzira na cijenu", kazala je građanka. "Mislim da nije se ništa mijenjalo do sad. Ovisi gdje kupujete", rekla je druga ekipi Dnevnika Nove TV pa iako potražnja nije pala, svinjetina je, kažu trgovci, zadnji put poskupjela početkom godine.

"Hoće li se to kasnije manifestirati, vidjet ćemo, ali kako je zadnjih tri, četiri mjeseca tako i je", kaže trgovac Josip.

"Svinjski but je 5,80, svinjski kare leđa s kostima 5,20, carsko meso 5,20, svinski but je 5,80", naveo je trgovac Dragan cijene i dodao kako je bez kosti sedam eura.

Otkupna cijena svinjske polovice 2021. bila je 1,40 eura, godinu dana kasnije popela se na euro i 81, da bi u ovom trenutku bila točno 2,5 eura.

Rekordno, 40 postotno lanjsko poskupljenje dogodilo se zbog skupljeg kukuruza, a ne zbog svinjske kuge.

"U idućem razdoblju očekujem porast cijena odojaka i kratkoročno porast cijena svinjetine, međutim, vrlo brzo će reagirati tržište jer će doći do uvoza svinjskog mesa iz država odakle mi inače i uvozimo", rekao je Ivo Grgić, profesor na Agronomskom fakultetu. A to su u prvom redu Njemačka, Nizozemska i Španjolska. U Hrvatskoj u ovom trenutku živi oko 950.000 svinja, a potrebe su nam za oko 40 posto veće.

Zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je 20.000 svinja na malim gospodarstvima i domaćinstvima. Vlada je zato odobrila dodatnih 4,5 milijuna eura uzgajivačima koji su pogođeni epidemijom.

"Omogućuje se uzgajivačima nadoknada tržišne vrijednosti pri čemu se iznos potpore utvrđuje sukladno broju, kategoriji, težini uginulih i usmrćenih svinja", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Jer dok su mala stradala mala gospodarstva, kuga nije zahvatila velike proizvođače pa će cijenu svinjetine i dalje određivati kupci, kao recimo za čvarke. Tko ih voli, izdvojit će, iako kilogram već danas košta i po 24 eura.