sjednica vlade

Hoće li Vijeće za prošlost odlučiti i o tome može li Tito imati trg?

02.03.2017 u 11:00

  • +6

Vlada osniva Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje će voditi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić. U Vijeću će sjediti stručnjaci iz raznih područja; pravnici povjesničari, politolozi…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković napomenuo je kako je osnivanje Vijeća potrebno najviše zbog naše budućnosti jer se, kaže, u javnosti često vrlo različito tumače povijesni događaji iz prošlog stoljeća, a totalitarni se režimi, upozorava premijer, često valoriziraju bez ikakvog utemeljenja u znanstvenim činjenicama.

Upozorio je također na neujednačenu sudstvu praksu kažnjavanja veličanja totalitarnih režima, a Vijeće bi se trebalo pozabaviti i tematikom prakse imenovanja ulica i trgova.

'Polazišna točka rada ovog Vijeća je jasan otklon od svakog ekstremizma. Rad ovog Vijeća koje će se baviti prošlošću usmjeren je na budućnost', rekao je Plenković.   

Vlada je danas usvojila i nacrt prijedloga zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, a najveća je novost kako se postrožuje tretman elektroničkih cigareta.

U svim prostorima, kafićima, restoranima, raznim ustanovama gdje je zabranjeno pušenje cigareta odsad će biti zabranjeno i pušenje e-cigareta.ž

Vlada je donijela i uredbu o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH.

Novost je kako nitko tko je dužan državi više neće moći biti kandidat na javnom natječaju za predsjednika ili člana uprave bilo kojeg strateškog poduzeća.

Porezna uprava svakom kandidatu morat će dati potvrdu da prema državi nema niti kune duga. Također, na javni natječaj za predsjednika ili člana uprave najvećih državnih tvrtki neće se moći javiti niti osobe koji imaju 25 ili više posto vlasništva u tvrtki koja ima porezni dug.