PROSVJED UDRUGA RODA I BETA

'Hoće li tražiti da se rađaju samo plava djeca?'

17.07.2009 u 18:47

Bionic
Reading

Revoltirane jutros izglasanim Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, članice udruga RODA I BETA organizirale su prosvjedni skup na zagrebačkom Trgu francuske republike, na kojem se okupilo dvjestotinjak roditelja i onih koji to tek trebaju postati, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom koju je donio Sabor. Prosvjed je osim u Zagrebu održan u još osam gradova

'Nitko nije očekivao da će ovaj zakon biti izglasan, posebno nakon što su žene HSS-a pritisnule svoje saborske zastupnike koji su im obećali da Zakon neće podržati. Međutim, oni su odigrali prljavu igru i glasujući protiv zakona zapravo su glasali za njega. Mogli su napustiti Sabor i ne bi bilo kvoruma za izglasavanje Zakona koji najviše šteti zdravlju žene.

Zakon ćemo dati na Ustavni sud i podići ćemo tužbu prvenstveno zbog medicinskih aspekata jer se njime ne pomaže ženama na adekvatan način. Naravno, obratit ćemo se za pomoć predsjedniku Mesiću', kazala je Karmen Rivoseki-Simić iz udruge RODA.

Daria Ožeg (BETA) i Karmen Rivoseki-Simić (RODA lijevo)

Iako se na skupu očekivao veći broj ljudi, udruge koje su ga organizirale nisu razočarane odzivom, jer kako rekoše sve je organizirano u svega nekoliko sati. Većina okupljenih nije mogla sakriti nezadovoljstvo donošenjem Zakona, koji smatraju jednim od najrigidnijih u Europi.

'HSS je unatoč protivljenju ostao u Saboru i izglasao HDZ-ov zakon. Što je sljedeće? Hoće li možda dr. Mingele (tako protivnici spornog Zakona kolokvijalno nazivaju ministra Milinovića op.a.) tražiti da se rađaju samo plava djeca ili samo hrvatska djeca? Ovaj zakon naprosto je sramotan za ovu državu', istaknula je Snježana Bujan.

Predstavnica Udruge Beta Daria Ožeg iznenađena je što se u vrijeme recesije donosi zakon koji će poskupjeti medicinsku oplodnju budući da, rekla je, laboratorije opremljene za zamrzavanje jajnih stanica imaju samo najbogatije zemlje - Japan, SAD, Njemačka i Italija.

Predstavnice udruga novinarima su dijelile letak 'Laži, koje stalno slušamo i istine, koje rijetko čujemo' o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Koliko je proces medicinski potpomognutom oplodnjom bolan posvjedočila je Martina koja šest godina bezuspješno pokušava postati majka.

'Šest godina muke je iza mene i mog supruga. Nas oboje imamo problem. Na svaku stimulaciju regairam burno, iza svake imam velika krvarenja, a ovaj Zakon mi ne omogućava da zamrznem embrije. Zbilja ne znam što i kako dalje. Umjesto da nam olakšaju oni su nam samo otežali našu muku', naglasila je.

Skup su došli podržati i SDP-ov saborski zastupnik dr. Mirando Mrsić i njihova glasnogovornica Gordana Grbić.

RODE I BETE najavljuju daljnje akcije i uvjerene su da ovaj zakon neće dugo opstati.