IZMJENE POSLOVNIKA

[VIDEO] Razmišlja se o ukidanju stanki u Saboru?

15.03.2017 u 16:38

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov najavio je u srijedu, nakon sjednice proširenog saborskog Predsjedništva, da bi do ljeta Hrvatski sabor mogao dobiti Etički kodeks o postupanju zastupnika te izmjeniti Poslovnik

'Vjerujem u to, mislim da je potpuno realno', rekao je Petrov novinarima i najavio da će Predsjedništvo u četvrtak ujutro nastaviti rad. Danas je otvorena rasprava o Etičkom kodeksu, došli su dodatni prijedlozi, zato ćemo sutra nastaviti s raspravom, izjavio je Petrov.

Kazao je da nije sklon sankcijama. 'Kodeks je za mene više uputstvo zastupnicima kako se trebaju ponašati ili odnositi prema drugima, poštujući kulturan politički dijalog i integritet svake osobe', odgovorio je na novinarsko pitanje o mogućem sankcioniranju zastupnika.

'Smatram da bi trebali izbjegavati mogućnost kazni, bilo bi mnogo poželjnije da su svi (zastupnici) senzibilizirani da u trenutku kad Predsjedništvo kaže da nisu postupili etično da slijedeći put ne ponove takvo djelo', ističe Petrov.

Potvrdio je da su podijeljena mišljenja o tome treba li zadržati pravo klubova da na početku svakog dana traže stanke i govore mimo najavljene teme. Čuju se različita mišljenja o tome, na kraju će Odbor za Ustav i Poslovnik, kad dobije sve naše prijedloge, odlučiti o tome, rekao je Petrov.

Potvrdio je kako će Odboru biti upućen i prijedlog da nije poželjno da klubovi repliciraju unutar sebe. Predloženo je da se ukinu replike unutar istoga kluba, hoće li to Odbor napraviti, vidjet ćemo, kazao je.

Očekuje se da Predsjedništvo u četvrtak završi raspravu o Etičkom kodeksu i da se definira način na koji će u proceduru - preko Odbora za Ustav ili kao prijedlog svih klubova koji su u Predsjedništvu, potom bi trebao ići na plenarnu sjednicu.

Izmjene Poslovnika proći će kroz Odbor za Ustav, kojemu će za to trebati mjesec do dva dana, rekao je Petrov.

Petrov o Etičkom kodeksu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Senčar/Hina