ODLUČUJE MIP

Hoće li Ranko Ostojić ostati bez imuniteta?

17.02.2016 u 08:52

Bionic
Reading

Prije plenarne rasprave zasjedat će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), koje treba odlučiti o ukidanju zastupničkog imuniteta Ranku Ostojiću (SDP) i Maru Kristiću (Most) na temelju zahtjeva privatnih tužitelja, kao i HDZ-ovu Stevi Culeju na temelju zahtjeva po službenoj dužnosti s Općinskog suda u Vukovaru

Hrvatski sabor u srijedu će nastaviti zasjedanje raspravom o izvješću Državnog ureda za reviziju o revizijama provedenim u 64 ustanove u kulturi - knjižnicama, muzejima i kazalištima te Državnom arhivu, Ansamblu Lado, Dubrovačkm ljetnim igrama, KD Lisinskom i Centru za kulturu Čakovec, tijekom 2014.

Negativnu ocjenu državnih revizora za poslovanje u 2013. dobio je jedino riječki HNK Ivana pl. Zajca, 31 ustanova dobila je pozitivno, a 32 uvjetno mišljenje. Ustanovama u kulturi revizori općenito zamjeraju minuse u poslovanju, a izračunali su da je 29 ustanova ostvarilo ukupan minus veći od 20 milijuna kuna.

Kulturnjacima se zamjera što su u nekim institucijama koje ostvaruju gubitak sebi isplaćivali visoke stimulacije bez jasnih kriterija, isplatu honorara vlastitim zaposlenicima kroz više mjeseci, a dio prigovora odnosi se na javnu nabavu, u kojoj je nepropisno potrošeno gotovo 14 milijuna kuna. Za riječki HNK, koji je dobio negativno mišljenja, izvješće navodi da je manjak prihoda od 2,3 milijuna kuna posljedica neracionalnog trošenja.

Prije plenarne rasprave, zasjedat će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), koje treba odlučiti o ukidanju zastupničkog imuniteta Ranku Ostojiću (SDP) i Maru Kristiću (Most) na temelju zahtjeva privatnih tužitelja, kojiima Sabor u pravilu ne udovoljava.

Zahtjev po službenoj dužnosti MIP-u je došao s Općinskog suda u Vukovaru, koji traži ukidanje imuniteta HDZ-ovu Stevi Culeju, kako bi se nastavio kazneni postupak za remećenje javnog reda i mira tijekom prosvjeda u rujnu 2013. u Vukovaru, kada su razbijene ćirilične ploče postavljene na pročelja državnih institucija.

Sam Culej Hini je objasnio kako je riječ o drugostupanjskom postupku na temelju njegove žalbe te kako mu je i osobno u cilju da mu se skine imunitet, kako bi sa sebe skinuo optužbe da je prosvjednike u Vukovaru poticao na nasilje.