REAKCIJE NA BANDIĆEVE PRIJETNJE

'Hoće li pred vrtićima biti zaštitari ili će tete same izbacivati djecu?'

18.08.2011 u 11:41

Bionic
Reading

'Ako Grad i Milan Bandić doista budu htjeli ostvariti svoje prijetnje, ne znam kojim bi to metodama postigli. Hoće li na ulaze u vrtiće staviti zaštitare ili će tete same izbacivati djecu čiji roditelji ne plate vrtić?', ogorčeno se pita predsjednica udruge Roda Mirela Blažanović dan nakon što je zagrebački gradonačelnik rekao da 'onima koji ne plate djeca neće ići u vrtić'

Nove uplatnice za vrtiće i jaslice trebale bi uskoro završiti u rukama roditelja zagrebačkih mališana, no koji će iznos biti na njima i dalje je nepoznanica. Gradonačelnik je jučer progovorio i o mogućim sankcijama za one koji se ne mire s njegovim modelom naplate vrtića - tko ne plati, za njega vrtića nema. Doduše, i dosad je moguća sankcija za višemjesečno neplaćanje vrtića bila isključenje djeteta iz predškolske ustanove.

Mirando Mrsić, SDP-ov gradski zastupnik
koji je prije ljeta uveo pomutnju pozvavši roditelje da ne plaćaju 'Bandićevu cijenu vrtića', poprilično je suzdržan. Kaže da treba pričekati nove uplatnice i vidjeti koji će iznos biti na njima. 'Odluka Skupštine je na snazi i jedino poštujući zakon mogu se štampati uplatnice. Svaki drugi iznos znači protupravnu naplatu', rekao nam je Mrsić, dodajući da će se konkretni potezi povlačiti nakon što stignu uplatnice.

Pojašnjava da bilo koji iznos na uplatnicama osim 200 kuna za jaslice i 400 za vrtić znači protupravnu naplatu. Mogućih pravnih poteza više nema jer o svemu su svoje mišljenje dala tri ministarstva i Skupština. Mrsić ponovno napominje da je za takav pravno-politički status quo kriv Zakon o lokalnoj samoupravi prema kojem gradonačelnike nitko ne može natjerati da poštuju odluke gradskih skupština. 'To je gotova stvar. Na izvršnoj je vlasti da provede odluku', zaključio je Mrsić.

Predsjednica Roda za takvo stanje krivi kako gradonačelnika, tako i gradske zastupnike. 'To su ljudi koje smo birali i oni nas trebaju štititi. Pokazali su da ih nije briga, niti jedne, niti druge', rekla je Blažanović te dodala da od Skupštine očekuje da podigne ustavnu tužbu.

Ogorčena je zbog Bandićeve jučerašnje izjave i pita se kojim to metodama misli ostvariti. ''Onima koji ne budu platili djeca neće poći u vrtić', rekao je Bandić, a ja se pitam kojim to metodama misli ostvariti? Hoće li na ulaze u vrtiće staviti zaštitare ili će tete same izbacivati djecu čiji roditelji ne plate vrtić?', pita se Blažanović.

Dodaje da nitko ne očekuje da vrtići budu besplatni, ali da cijene moraju biti legitimne, tj. cijene koje je odredila Skupština. Pojašnjava da među 30 posto roditelja koji nisu predali potrebnu dokumentaciju za izračun cijene vrtića prema 'Bandićevom modelu' dio to nije napravio iz protesta, dio jer ionako spada u najviši platni razred i plaća najvišu cijenu, a velik dio, smatra predsjednica Roda, iz neznanja.

Što s njima?

Iako je Bandićev model u neku ruku pravedan jer oni koji imaju najmanje ne plaćaju ništa, a oni najbogatiji najviše, te će vrtić po tom modelu za 50 posto roditelja biti besplatan, postoji niz primjera koji pokazuju da je on pun rupa.

S obzirom na to da se model računa prema zbroju prihoda članova kućanstva koji se dijeli s brojem članova, što je s onima koji imaju kredite koji im mjesečno 'pojedu' gotovo cijelu plaću? Što je s onima koji većinu mjesečnih prihoda ostvaruju na crno, a prijavljeni su na minimalac ili pak onima koji posjeduju nekretnine koje iznajmljuju, a vode se kao nezaposleni? Zašto oni s najvišim prihodima, koji ujedno plaćaju najviše poreze i prireze, trebaju još jednom platiti Gradu više od drugih?

Blažanović je navela još jedan propust. 'Samohranost roditelja dokazuje se uvjerenjem o uzdržavanju, nestanku ili smrti. Što je s većim brojem partnera koji nakon što se raziđu ne plaćaju alimentaciju i uopće se ne javljaju? Ta majka mora predati nepotpunu dokumentaciju. Hoće li njoj cijena vrtića biti dvije tisuće kuna zbog toga?', pita se predsjednica Roda.