SUKOB INTERESA

Hoće li Povjerenstvo pokrenuti postupak protiv Karamarka?

31.05.2016 u 13:23

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučit će danas hoće li pokrenuti postupak protiv prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu njegove supruge Ane Karamarko i njegova prijatelja, a inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL, Josipa Petrovića

Kad zasjedne danas u 10 sati, Povjerenstvo će prema uobičajenoj proceduri najprije odlučiti hoće li ili ne pokrenuti postupak i tek potom na nekoj od sljedećih sjednica utvrditi je li Karamarko povrijedio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

On pak, kao što je kazao prošle subote, 'jedva čeka da Povjerenstvo obavi svoj posao', a smatra da 'apsolutno ima pravo na svoj stav o Ini i MOL-u i svim procesima oko toga'. Nekoliko dana ranije Karamarko je na svojem Facebooku napisao da se odlučio izuzeti iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka o Ini dok Povjerenstvo ne donese odluku u tom slučaju. Pritom je ustvrdio da se njegovu obitelj i njega medijski linčuje.

A sve jer su mediji objavili da je Petrović preko svoje tvrtke za usluge i medijske analize u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a najmanje dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia u vlasništvu tadašnje Karamarkove partnerice, a sada supruge Ane Šarić.

Karamarko se željan što brže odluke oglasio i sinoć, i to opet objavom na Facebooku te poručio: 'Dobro je što će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenuti postupak u kojem će odlučivati radi li se u ovoj situaciji o sukobu interesa. Zahtjev sam podnio osobno pa je Povjerenstvo prema Zakonu obvezno pokrenuti ovaj postupak. Nadam se da će svoju odluku donijeti što prije'.

Kako je otkrivena 'afera konzultantica'?

Podsjetimo, tjednik Nacional objavio je prošli tjedan ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića, u kojemu stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio nešto manje od pola milijuna kuna.

Još detalja Nacional je donio i jučer objavivši nove dokumente, prema kojima je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott osobno angažirao Petrovića, a time posredno i tvrtku Karamarkove supruge Drimia, što baca dodatno svjetlo na cijeli slučaj koji su mediji prozvali 'afera konzultantica'.


Je li Karamarko u sukobu interesa?

Da je riječ o potencijalnom sukobu interesa, već je ranije kazala predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, objasnivši kako sama činjenica da je tvrtka supruge prvog potpredsjednika Vlade poslovala s konzultantima MOL-a 'nije sporna, nego samo ukazuje da postoji određena interesna povezanost koja može ugroziti objektivnost donošenja odluka i narušiti povjerenje građana u objektivnost donošenja odluka'.

Odmah je najavila da će Povjerenstvo reagirati ukoliko se pokaže da postoje odluke koje su već donesene, a koje ukazuju na sukob interesa, dok u ovoj fazi Povjerenstvo može postupati samo ako dužnosnik, odnosno Karamarko, sam od Povjerenstva zatraži upute kako postupati u ovoj situaciji potencijalnog sukoba interesa, što je šef HDZ-a i učinio.

Može li Karamarko nastaviti obavljanje funkcije prvog potpredsjednika Vlade?

Zbog poslovne povezanosti Karamarkove supruge s lobistom mađarskoga MOL-a SDP će u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja Karamarku, smatrajući da bi on sam zapravo trebao podnijeti ostavku.

Također, uoči odluke o pokretanju postupka protiv Karamarka oglasio se i Gong otvorenim pismom kojim je ova organizacija civilnog društva pozvala Povjerenstvo da zbog kolopleta interesnih povezanosti obitelji Karamarko ('sukoba hrvatskih i mađarskih nacionalnih interesa' te 'interesa donatora HDZ-a prethodno interesno uvezanih s Anom Šarić Karamarko') razmotri je li uopće moguće da Karamarko nastavi obavljanje funkcije prvog potpredsjednika Vlade, ujedno predsjednika Vladine Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, kao i potencijalnu funkciju saborskog zastupnika iz redova vladajućeg HDZ-a. 

Karamarkova stranka proglasila je Gongov zahtjev 'nedopustivim pritiskom na Povjerenstvo', a dok ono u slučaju Karamarko ne donese pravorijek, ni glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije želio otkriti istražuje li i DORH išta po tom pitanju