KARAMARKO ZA SADA MIRAN

Hoće li Popijač i Božinović slijediti Dalić?

24.09.2014 u 12:26

Bionic
Reading

Spekulacije da bi HDZ nakon Martine Dalić, bivše ministrice financija u vladi Jadranke Kosor, mogli napustiti Davor Božinović i Đuro Popijač, ovi bivši ministri odlučno odbacuju. Za sada ostaju vjerni stranci čiji su zastupnici u Saboru

Ovaj trojac zajedno s nekadašnjim potpredsjednikom Vlade za investicije Domagojem Ivanom Miloševićem pripada HDZ-ovim umjerenjacima, a svi su na visoke političke funkcije dospjeli za vrijeme Jadranke Kosor na čelu Vlade.

Odlaskom HDZ-a u oporbu, Dalić, Popijač, Božinović i Milošević postali su saborski zastupnici, a uloge koje im je namijenio šef stranke Tomislav Karamarko sve su beznačajnije. Tako se ni za jedno od njih nije našlo mjesta na čelnim funkcijama u stranačkim odborima, unatoč njihovom iskustvu u Vladi i realnom sektoru.


To je prije nekoliko dana konačno prekipjelo nekadašnjoj ministrici financija Martini Dalić te je odlučila napustiti stranku i to ne bez obrazloženja. 'Pripreme za preuzimanje vlasti nisu i neće biti ni dovoljno odlučne ni dovoljno fokusirane da rezultiraju potpunom spremnošću rukovodstva HDZ-a za provođenje reformi i poduzimanje svih onih mjera nužnih za izlazak iz krize - bez obzira koliko te reforme i mjere bile složne i teške. A Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema', objasnila je Dalić.

Nakon toga u javnosti se počelo špekulirati da bi se za njom mogli povesti Božinović i Popijač. Njih dvojica, sudeći po izjavama, i dalje su odani stranci. Nekadašnji ministar obrane Davor Božinović kratko nam je kazao: 'Odbacujem takve informacije', a Popijač je bio nešto konkretniji. Pitanje ga je iznenadilo s obzirom da nije čuo nagađanja o napuštanju stranke. 'Nemam namjeru napusti stranku. Vjerujem da su ljudi angažirani na izradi gospodarskog programa zaista to u stanju i provesti', kazao je za tportal.

Podsjetimo, Božinović je zajedno s Dalić ušao u Vladu krajem 2010, nakon što je tadašnja premijerka Jadranka Kosor smijenila Branka Vukelića i Ivana Šukera. Popijač je pak ministar gospodarstva postao 2009, a na tu je poziciju došao s čelnog mjesta Hrvatske udruge poslodavaca. U stranku se učlanio godinu dana kasnije.