AGITACIJA GOVOROM MRŽNJE

Hoće li Kolindi Grabar Kitarović ovakva podrška pomoći ili odmoći?

09.01.2015 u 16:14

  • +8

Fotografije koje su obilježile drugi krug predsjedničkih izbora

Izvor: tportal.hr / Autor: Anto Magzan/Ilustracija Mihaela Maras

Bionic
Reading

Dok cure posljednji trenuci kampanje, pljušte izrazi potpore predsjedničkim kandidatima. Dok Josipović prima podršku lijevo orijentiranih stranaka, civilnih aktivista, intelektualaca i ekonomista, HDZ-ovu kandidatkinju sukladno ideološkoj orijentaciji podržavaju pandani iz desnog društveno-političkog spektara. No usprkos činjenici da javno poziva na zajedništvo, konsenzus i nastavak Tuđmanove nacionalne pomirbe, među zagovaračima su joj ljudi i udruge koji koriste govor mržnje što uništava zajedništvo i produbljuje nacionalni razdor

Među takvima se naročito ističe Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a svoje je pismo podrške Kolindi Grabar Kitarović koncipirao tako da se u njemu ne ističu pozitivne strane kandidatkinje za koju agitiraju, već se ta podrška izražava kroz najgore klevetanje njezina suparnika, još uvijek predsjednika RH.

Stožeraši na čelu s Tomislavom Josićem istaknuli su za Kitarović tek da se (u nekoliko mjeseci kampanje, op. a.) iskristalizirala kao nacionalna kandidatkinja - buduća predsjednica svih Hrvata, bez obzira na nacionalnost, dob, spol, vjeru ili političko opredjeljenje. S obzirom na to koliko su prostora posvetili denunciranju Ive Josipovića, prikladniji naslov njihova teksta podrške Kolindi Grabar Kitarović bio bi 'zašto ćemo glasati protiv aktualnog predsjednika'.

Stožeraši pripisuju Josipoviću najgore epitete nacionalnog izdajnika i korumpirane osobe, ne podastirući pritom argumente tome u prilog. Između ostalog mu zamjeraju da je 'izložio srbijanskom progonu hrvatske branitelje', 'komunističkim mentalitetom narušio teško stečeno jedinstvo u Hrvatskoj', 'narušio temelje državnosti Hrvatske podmetanjem kriptokomunizma', 'blatio Hrvatsku u svijetu te tako radio direktno protiv hrvatskih interesa', 'osuđen za veleizdaju od Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta'… Potonja udruga (HNES), uz Josipovića, za veleizdaju je optužila Stipu Mesića, Vesnu Pusić te Milorada Pupovca.

Istu sudbinu su namijenili i Zoranu Milanoviću, a planiraju podići tužbe i protiv 'nepoželjnih osoba-stranaca', navodeći ime Vesne Teršelič iz nevladine udruge Documenta te bivšeg švedskog političara Carla Bilda.
Na čelu HNES-a, koji također podržava Grabar Kitarović denunciranjem njezina protivnika kao veleizdajnika, nalazi se nekoć ugledni viktimolog i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Zvonimir Šeparović, zaslužan za to što smo dobili ovakvu udrugu koja radi na štetu snošljivosti i tolerancije u hrvatskom društvu. Zvonimir Šeparović je pred vlastitim sudištem iznio tužbu za Vesnu Pusić. A u lovu na nacionalne izdajnike pridružili su mu se bivši komunist i SDP-ovac te profesor Zdravko Tomac, koji je iznio tužbu za Ivu Josipovića, povjesničar i nerealizirani političar Josip Jurčević, koji je iznio tužbu za Stjepana Mesića, dok je na odvjetnika Željka Olujića spao teret tužakanja Milorada Pupovca.

Za potrebe izborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović po Hrvatskoj su osnivani tzv. Domoljubni stožeri, kojima je, kako su naveli, cilj motivirati branitelje i građane da glasaju za HDZ-ovu kandidatkinju, također retorikom koja ne pridonosi zajedništvu i konsenzusu te uključivosti koje njihova odabranica javno zagovara.

Pa tako u poslanici poslanoj uoči drugog kruga izbora Domoljubni stožer iz Zadra navodi kako treba glasati za Grabar Kitarović jer 'čovjek koji predvodi takozvani 'pravi put' traži od nas Hrvata da se divimo ideologiji koja nas je 50 godina ubijala, po našim selima palila kuće svakoj generaciji prošloga stoljeća'.

Za HDZ-ovu kandidatkinju javno agitiraju i notorni radikalni nacionalisti, skloni koketiranju s ustaštvom, iz Hrvatske čiste stranke prava te Marko Perković Thompson na isti negativan način kao i gore navedeni. Predsjednik HČSP-a Josip Miljak na zagrebačkom Trgu bana Jelačića zagovarao je Kolindu Grabar Kitarović plakatom s Josipovićevim likom i tekstom 'Gotov je' (tako je srpska udruga Otpor svojedobno rušila Slobodana Miloševića, op. a.). Svoj vizualni izričaj Miljak je obrazložio uvjerenjem kako će '11. siječnja biti nokautirana Josipovićeva rigidna velikojugoslavenska i neojugoslavenska politika'.

Na istom tragu je, iako mnogo ratobornije retorike, M. Perković Thompson, koji je posljednji put 'sudjelovao' u izbornoj utrci na način da mu je Ivo Sanader prema Uskokovim tvrdnjama plaćao da ne pjeva za HDZ-ove desne konkurente. On je pak na svom profilu na Facebooku
pozvao fanove da glasaju za Kolindu Grabar Kitarović kako bi se s 'političke scene konačno maknulo političare koji Hrvatsku ne vole i nikada je nisu željeli'. 'Dajmo glas Kolindi Grabar Kitarović, odijelimo žito od kukolja, pošaljimo u zaborav ostatke jugokomunizma i završimo ono što smo započeli devedesetih', poručio je Thompson.

Iako je riječ o radikalno desnim predstavnicima koji su u permanentnom lovu na četnike, Jugoslavene, komuniste i druge neistomišljenike, zanimljivo je istaknuti kako je njihova retorika u nekim slučajevima do slova istovjetna onoj koju po izbornim skupovima svoje kandidatkinje gotovo papagajski ponavlja Tomislav Karamarko, šef HDZ-a. Stranke koja se izdaje za demokršćanski desni centar, a umjesto kršćanskog pomirenja građanima se serviraju nacionalni razdor i poruke da je nacionalna pomirba mrtva. Ako je vjerovati anketama prema kojima HDZ-u rapidno raste popularnost – biračima je takva stranka sve privlačnija.

Ipak, najvjerodostojnija anketa bit će 11. siječnja na biralištima. Tek nakon prebrojavanja glasova moći ćemo pametnije rasuđivati o političkom ukusu hrvatskih građana.