POPIS STANOVNIŠTVA 2011.

Hoće li država štititi podatke o istospolnim zajednicama?

17.01.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Popis stanovništva ove će godine prvi put statistički obuhvatiti i istospolne zajednice. Ono što najviše muči LGBT zajednicu jest pitanje znači li izjašnjavanje na popisu stanovništva da netko živi u istospolnoj zajednici i 'javno priznanje' da je gay/lezbijka, odnosno što će državi ti i takvi podaci te mogu li se oni zloupotrijebiti, piše lezbijski portal Crol.hr

Kad je riječ o zloupotrebama, vlasti ističu da je riječ o podacima koji će se koristiti isključivo u statističke svrhe, a ako netko to pokuša izigrati, prekršit će zakone i Ustav RH te onda podliježe i kaznenom progonu.

U izjavi za Crol.hr, aktivistica Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava upozorava da je veliko pitanje tko će sve imati uvid u podatke iz popisa stanovništva i da bismo na to trebali čim prije dobiti odgovor kako bi se izbjegle grube zloupotrebe jer bi one mogle imati teške posljedice u homofobnom društvu kakvo je hrvatsko.

Ističe i da bi bilo važno znati koliko u Hrvatskoj uopće ima istospolnih zajednica.

'Možda je ovo pravi put, konačno se priznaje da istospolne zajednice postoje i stoga one imaju pravo zahtijevati poštivanje svojih prava. Jednako tako, kad se rade istraživanja, takvi su podaci važni - koliko je razvoda, koliko jednoroditeljskih domaćinstava - sve su to dragocjeni demografski podaci koji govore o tome gdje jedno društvo jest i koje su tendencije. LGBT zajednica dužna je raščistiti sva sporna pitanja oko popisa stanovništva', poručuje Sarnavka.

Kako spriječiti zolupotrebe?

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy slaže se da je 'ulazak' istospolnih zajednica u popis stanovništva pozitivan iskorak, ali i ona je zabrinuta zbog moguće zloupotrebe podataka.

'Smatram pozitivnim iskorakom da se osobama koje žive u istospolnim zajednicama omogući da to učine vidljivom statističkom činjenicom, naravno - ukoliko to žele. Manjkavost može proizaći iz eventualne zloupotrebe dobivenih podataka i kršenja prava na privatnost i tajnost podataka. Iskreno se nadam da će država tu pokazati zrelost i odgovornost te da do takvih negativnih pojava neće doći', upozorava Holy u izjavi za Crol.hr.

'Svi se trebaju izjasniti bez straha'

Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride istaknuo je da je važno znati da se u upitnicima za popis stanovništva neće pitati kakve je tko seksualne orijentacije, već u kakvoj vrsti zajednice živi.

'Dakle, kao i kod svih ostalih pitanja, građanima će se u povjerenju i diskreciji i potpunoj anonimnosti postavljati razna pitanja, o njihovoj religiji, narodnosti, nacionalnosti, obrazovanju, pa tako i vrsti zajednice u kojoj žive. Na samom stanovništvu je da odgovara onako kako misli da je ispravno', rekao je Jurčić.

Naglašava i da je Zagreb Pride pozvao sve LGBT osobe koje žive s partnerima/cama da se izjasne da žive u istospolnim zajednicama, unatoč tome što je Zakon o istospolnim zajednicama nedorečen i kontradiktoran te produkt jedne političke trgovine.