NAKON AMERIČKIH BUBNJEVA

Hoće li Brammertz 'promijeniti ploču'?

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 26.05.2010 15:39
  • Objavljeno 26.05.2010 u 14:03
Jadranka Kosor i Serge Brammertz

Jadranka Kosor i Serge Brammertz

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Što će u svom izvješću reći glavni haški tužitelj Serge Brammertz, jedna je od glavnih strepnji hrvatskog državnog vrha uoči njegovog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a sredinom lipnja

Ipak, nade su porasle nakon što je američki potpredsjednik Joe Biden poslije sinoćnjeg sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, doduše samo u priopćenju, istaknuo 'snažnu potporu SAD-a ulasku Hrvatske u Europsku uniju i pozdravio suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)'.

No sudeći prema maloj anketi koju smo proveli među domaćim upućenim glavama, vlada podijeljenost oko toga koliko će američka podrška utjecati na Brammertza ili, bolje rečeno, na Nizozemsku i Veliku Britaniju kojima, smatra se, glavni haški tužitelj služi kao paravan.

'Mislim da je podrška SAD-a prava podrška hrvatskoj državi, ali kako će na to reagirati Brammertz, teško je reći', smatra bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić. 'No za očekivati je', dodaje Grdešić, 'da će Brammertz to svakako uzeti u obzir pri sastavljanju izvješća i da mu neće biti lako donijeti odluku u suprotnosti s interesom SAD-a'.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula vidi 'koincidenciju između poziva Kosor da posjeti SAD i Brammertzovog dolaska u Zagreb i taj mu tajming nije nimalo čudan'. 'Američka podrška dobro dođe', smatra Picula, ali i dodaje da je 'za Hrvatsku ipak ključan Bruxelless, a on će svoju ocjenu dati i s obzirom na Brammertzov izvještaj'. Picula smatra i da 'postoje problemi u percepciji rada Haškog suda, ali i da je važna umješnost u pregovorima s Europskom unijom'.

'Ne treba zaboraviti da će Brammertz iznijeti svoje izvješće pred UN-ovim Vijećem sigurnosti, gdje će također biti jasno izložen stav SAD-a', naglašava Mate Granić, također bivši ministar vanjskih poslova, uvjeren da će američka podrška 'sigurno pomoći'. Tim više što je 'dana u ovako ključnom trenutku i na tako javan način, čime je SAD poslao poruku da je spreman raditi i diplomatskim putem na ulasku Hrvatske u EU', zaključuje Granić.

'Američka je podrška u moralnom i općem smislu velik stimulans Hrvatskoj', ističe politički analitičar Damir Grubiša. No što se tiče Brammertza, Grubiša smatra da 'to neće puno značiti jer se Brammertz, kao i svi odvjetnici i haški tužitelji, trudi biti što je moguće neovisniji'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi