šest ranoranilaca

Hoće li Biden i Trump opet u završni dvoboj za Bijelu kuću? Ovo su ostali kandidati

20.04.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Četiri godine nakon što se povijesno velik broj kandidata natjecao za predsjednika SAD-a, kandidaturu za izbore u studenom 2024. zasad je potvrdilo šestero pretendenata na Bijelu kuću. U ovom trenutku sve ukazuje na to da će se u završnom dvoboju opet sučeliti Joe Biden i Donald Trump. No svašta se može dogoditi u idućih 19 mjeseci, a evo tko su izborni 'ranoranioci'

Kandidati prvo moraju izboriti stranačku nominaciju za predsjedničkog kandidata. I dok se čini da aktualni predsjednik Joe Biden - čija se potvrda kandidature još uvijek čeka - nema ozbiljnog protukandidata među demokratima, bivši predsjednik Donald Trump ima opasnog potencijalnog rivala u guverneru Floride Ronu DeSantisu. Ni DeSantis još nije objavio kandidaturu, iako je intenzivirao promotivne aktivnosti i ciljano obilazi tradicionalno 'neodlučne' savezne države.

Republikanci zasad imaju četiri potvrđene kandidature, pobrojao je New York Times. Uz Trumpa, tu su Nikki Haley, Vivek Ramaswamy i Asa Hutchinson.

Bivši predsjednik Donald J. Trump kandidirao se da bi ponovno preuzeo dužnost koju je izgubio 2020. Gubitak izbora poricao je do te mjere da je potaknuo gomilu svojih pristaša na napad na državni Kapitol. Iako mu je utjecaj unutar Republikanske stranke naoko smanjen - dok se suočava s pravnim istragama i sudskim procesima - zadržava veliku i iznimno predanu bazu pristaša, a na predizborima 2024. mogli bi mu samo pomoći višestruki izazivači koji će podijeliti ionako ograničene glasove protiv bivšeg predsjednika.

  • +5
Trump u Mar-a-Lagu Izvor: Profimedia / Autor: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Haley, bivša guvernerica Južne Karoline i američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u Trumpovu predsjedničkom mandatu, prezentira se kao predstavnica 'nove generacije' lidera, naglašavajući svoje životno iskustvo kroz prizmu kćeri indijskih imigranata. Dugo se smatrala republikanskom zvijezdom u usponu, sposobnom izbjegavati neke ekstreme, a istovremeno zadržati potporu baze. Primjerice, 2015. pozvala je na uklanjanje zastave Konfederacije s Kapitola Južne Karoline, no njezina privlačnost unutar stranke smanjena je zbog njezina podvojenog odnosa prema Trumpu.

Ramaswamy, multimilijunaš, poduzetnik i pisac, stekao je ugled u desničarskim krugovima protiveći se naporima korporacija da promiču političke, društvene i ekološke ciljeve. Nikada nije izabran na neku javnu dužnost, a iako je poznat dijelu konzervativaca, potpuna je nepoznanica u odnosu na većinu drugih kandidata koji su ušli u izbornu utrku ili će to tek učiniti.

Hutchinson, guverner Arkansasa u dva mandata koji je napustio tu dužnost u siječnju, jedan je od relativno rijetkih republikanaca koji su otvoreno kritizirali Trumpa. Osudio je njegove napore da poništi izbore 2020. i rekao da bi bivši predsjednik trebao odustati od nove utrke za Bijelu kuću. Hutchinson ima veliko iskustvo u saveznoj vladi: bio je član Zastupničkog doma Kongresa te vodio Upravu za suzbijanje droga i Upravu za sigurnost granica i prometa Ministarstva domovinske sigurnosti.

Dok čekaju potvrdu Bidenove kandidature, demokrati raspolažu samo dvama kandidatima: Marianne Williamson i Robertom F. Kennedyjem Juniorom.

Williamson, autorica knjiga o samopomoći i bivša 'duhovna savjetnica' Oprah Winfrey, kandidirala se drugi put. U svojoj neuspješnoj kampanji 2020. pozvala je na osnivanje federalnog ministarstva mira, zagovarala pravo na odštetu za ropstvo i nazvala trampizam simptomom bolesti u američkoj psihi koja se ne može izliječiti nikakvim politikama. Također, promovirala je dvojbene ili opovrgnute medicinske teorije, posebice o mentalnim bolestima.

Robert F. Kennedy Jr., nećak bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja, istaknuti je antivakser. Promicao je opovrgnute tvrdnje da su cjepiva u djetinjstvu povezana s autizmom te se protivio cjepivima protiv koronavirusa i drugim mjerama za ublažavanje pandemije. U jednom trenutku usporedio je situaciju s onom u nacističkoj Njemačkoj, za što se kasnije ispričao. Svojim križarskim ratom protiv cjepiva, taj nekoć uspješni odvjetnik za zaštitu okoliša, koji je pomogao očistiti rijeku Hudson, namučio je i svoju poznatu političku obitelj.