PRIJEDLOZI NARODNJAKA

HNS uz dva uvjeta podržava Sporazum o arbitraži

01.11.2009 u 18:06

Bionic
Reading

Predsjedništvo HNS-a odlučilo je da će podržati početak procesa prihvaćanja Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, a za podršku u sljedećim fazama ta je parlamentarna stranka navela dva uvjeta, ističe se u danas objavljenom priopćenju HNS-a

'U cilju smanjivanja rizika političkog voluntarizma, preduvjet podrške HNS-a u sljedećim fazama bit će: konzultiranje HNS-a prilikom definiranja hrvatskog stajališta u formiranju liste arbitara, kao i određivanju hrvatskog člana arbitražnog suda; suglasnost Republike Hrvatske na okvirnu listu kandidata koju, prema Sporazumu o arbitraži, formiraju predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje Europske komisije, a s koje se izabiru predsjednik i članovi arbitražnog suda', stoji u priopćenju.

U zaključku Predsjedništva HNS-a o Sporazumu o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije ističe se da je ta stranka svjesna dvostrukog interesa Republike Hrvatske: ulaska u Europsku uniju, kao instrumenta dugoročnog stabiliziranja države, i definitivnog rješavanja pitanja granice sa Slovenijom.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da će podržati početak procesa prihvaćanja Sporazuma o arbitraži, čija je sljedeća instanca, nakon parafiranja, ratifikacija u Hrvatskom saboru, 'prepoznajući neposredne rizike koje Sporazum o arbitraži sadrži, u rasponu od potpunog zadovoljenja hrvatskih početnih zahtjeva do potpunog zadovoljavanja slovenskih početnih zahtjeva u pitanjima granice između dviju država'.

'Uvjereni smo da je od 1992. do danas bilo moguće mnogo povoljnije riješiti sporna pitanja. U tome se, ocjenjuje se, nije uspjelo radi kontinuirane politike HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, koji su svih ovih godina pretpostavljali svoje stranačke interese nacionalim interesima. Pretpostavljajući, kao i uvijek do sada, tako i u ovom slučaju, nacionalne interese stranačkim interesima HNS-a, predsjedništvo stranke donijelo je zaključak da će podržati početak procesa prihvaćanja Sporazuma o arbitraži', stoji u priopćenju.