SUKOB U SKUPŠTINI

HNS optužio SDP za nasilje nad Statutom Grada Zagreba

19.07.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Dragan Kovačević, predsjednik zagrebačkog HNS-a, prozvao je predsjednika Skupštine Grada Zagreba i šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića za provođenje nasilja nad Statutom Grada

Neuvrštavanje rebalansa gradskog proračuna u dnevni red današnje izvanredne sjednice Gradske skupštine, koja je bila sazvana sa samo jednom točkom, 'Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) Studentski kampus Borongaj', kako su to tražili klubovi zastupnika HNS-a i HDZ-a, dovelo je do novih iskrenja s SDP-om koji u Skupštini ima većinu.

Kampus  izglasan jednoglasno

Skupština je danasjednoglasno, sa 38 glasova za, prihvatila 'Prijedlog odluke o izradiUrbanističkog plana uređenja (UPU) Studentski kampus Borongaj' samandmanima kojima su iz prijedloga izbačeni gradnja stambenih objekataza tržište da se na Planu obuhvata ne predviđa gradnja viša od devetetaža. Također je uvršteno da hotel i hosteli, koji se planiraju kaoprateći sadržaji kampusa, budu namijenjeni isključivo korisnicimakampusa. Iako je Bandić jučer najavio da će se moći čuti 'nešto novo',rasprava je bila blagoglagoljiva i tek su se porječkali zastupnik SDP-aJurica Meić i gradonačelnik, spočitavši jedan drugome i neke grijehe izprošlosti.

Naime, na prošlotjednoj redovitoj sjednici Skupštine, SDP rebalans proračuna nije izglasao ni odbacio, već ga je odgodio, što je termin koji zakon ne predviđa. Zatraženo je očitovanje Ministarstva financija, ali od njega je, kažu narodnjaci, stigao pitijski odgovor da se postupi po zakonu.

Unatoč pokušaju predsjednika zagrebačkog HNS-a da u dnevni red uvrsti rebalans, naišao je na zid i pozivanje na skupštinski Statut i Poslovnik predsjednika Skupštine Davora Bernardića (SDP).

U pravnom nadmudrivanju za govornicom, Kovačević je možda ostavio bolji dojam, ali je konačnu pobjedu izvojevao Bernardić jer rebalans nije uvršten u dnevni red uz obrazloženje da 'nisu imali potpise 17 zastupnika niti su pismeno tražili da se po hitnom postupku uvrsti u dnevni red', zbog čega je HNS sazvao konferenciju za novinare.

'Tražili smo da se rebalans prihvati ili odbije jer smo željeli da se ova situacija razriješi. Međutim, dogodio se presedan i povreda Poslovnika. Izvršeno je nasilje nad Statuom Grada Zagreba i to je nedopustivo. Nalazimo se u situaciji u kojoj je većina u Skupštini glavni kočničar. Ne želimo zbog nečije gluposti i privatnih ratova dovoditi u pitanje funkcioniranje Grada', kazao je Kovačević.

Njegov stranački kolega Jozo Radoš dodao je da je Grad doveden u situaciju da o ovisi o mišljenjima Ministarstva i podsjetio da se zbog situacije s GUP-om pola godine izgubilo čekajući mišljenje Ministarstva, zbog čega su trpjeli urbanistički planovi.

Na najavu nezavisne Tatjane Holjevac da bi se mogla održati izvanredna sjednica i oko rebalansa proračuna, Kovačević je cinično primijetio da je 'Holjevac poznata po ubiranju naknada' i da bi njoj 'svakako odgovaralo da se takva sjednica održi'.

Upitan je li s današnjim sukobom definitivno postalo jasno da HNS neće na lokalnim izborima u Zagrebu koalirati sa SDP-om Kovačević se nije decidirano izjasnio.