KOALICIJA Z BREGOV

HNS i IDS osnivaju novi stranački savez protiv SDP-a

  • Autor: Globus/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.06.2013 09:18
  • Objavljeno 26.06.2013 u 08:23
Predrag Štromar

Predrag Štromar

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Na prvom sastanku, pod vodstvom varaždinskog župana Predraga Štromara, HNS i IDS pozvat će HSU, HSLS i HSS da im se pridruže u formiranju centrističkog saveza i da već na idućim izborima za Europski parlament iziđu kao nova politička snaga, bez SDP-a, otkriva Globus

HNS i IDS neće čekati zeleno svjetlo predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića za organiziranje sastanka Kukuriku-partnera. Kako ekskluzivno doznaje Globus, u drugom tjednu srpnja (najvjerojatnije 10. srpnja) na prostoru Varaždinske županije održat će se sastanak varaždinskog župana i trećeg čovjeka HNS-a Predraga Štromara, HNS-ova međimurskog župana Matije Posavca, bjelovarsko-bilogorskog župana bliskog HNS-u Damira Bajsa i istarskog župana Valtera Flege. Dvije teme trebale bi dominirati sastankom.

Jedna, službena, tiče se projekata koje bi te četiri županije mogle zajedno kandidirati za strukturne fondove Europske unije i na taj način pokušati povući što više novca.

Druga, puno važnija tema vezana je za 'pronalazak novih modela suradnje HNS-a i IDS-a', kako je za Globus rekao jedan od sugovornika iz stranke narodnjaka.

'Ne mogu vam puno reći o tom sastanku osim da ćemo između ostalog razgovarati o još intenzivnijoj suradnji HNS-a i IDS-a', tvrdi Globusov sugovornik.

Glavni je organizator sastanka predsjednik HNS-ova Središnjeg odbora i varaždinski župan Predrag Štromar.
Nakon što je Čačić prepustio mjesto predsjednika stranke Vesni Pusić, pozicija Štromara u stranci još je više ojačala i on danas u sjeverozapadnom HNS-u, dijelu stranke u kojem je gotovo polovica članova, ima najveći utjecaj.

Sastanak HNS-a i IDS-a trebao bi biti tek početak puno šire političke priče.

Prema Globusovim informacijama, HNS i IDS i dalje su nezadovoljni sporošću nekih infrastrukturnih projekata u svojim županijama.

Smatraju da je u nekim slučajevima riječ o birokraciji, a u drugima i o namjernoj blokadi projekata, poput gradnje pulske bolnice.

Drugo nezadovoljstvo tiče se neuspjeha na europskim izborima na kojima nijedan kandidat HNS-a odnosno IDS-a nije ušao u Europski parlament.
Obje stranke smatraju da je za njihov debakl odgovoran SDP koji nije htio pustiti IDS u zajedničku koaliciju i koji je HNS-ova kandidata Jozu Radoša stavio na daleko šesto mjesto.

Stoga obje stranke sada pripremaju potpuno drukčiji pristup redovnim europskim izborima, koji bi se trebali održati na proljeće iduće godine.

'Ne bi bilo loše kad bi HNS i IDS zajedno nastupili na sljedećim europskim izborima. Obje stranke zajedno drže četiri županije i, kako je Hrvatska samo jedna izborna jedinica, možemo se nadati da će barem po jedan kandidat iz svake stranke ući u Europski parlament', govori Globusov sugovornik koji bi trebao prisustvovati tom sastanku.

No tu nije kraj. IDS i HNS računaju na priključenje još nekoliko stranaka.
Prvi na popisu su HSLS i HSS.

Obje su stranke na lokalnim izborima u većem broju sredina izašle u koaliciji.

Najbolji je primjer Zagreb, gdje su zajedno HSLS i HSS zauzeli četvrto mjesto u Gradskoj skupštini, odmah iza Bandićeve liste, SDP-a i HDZ-a.

HSS je pak uz potporu HDZ dobio dva župana, i to u Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji. Obje stranke su pak u koaliciji na europskim izborima zauzele četvrto mjesto, iza HDZ-a, SDP-a i Laburista.

Dakle, u HNS-u i IDS-u računaju da bi s HSLS-om i HSS-om povećali svoje izglede na svim sljedećim izborima. Čim je, piše dalje Globus, do HDZ-a stigla informacija kako dio HSS-a vrši pritisak na šefa seljaka Branka Hrga da se priključi varaždinskoj skupini, Karamarkov krug pritisnuo je Hrga, koji je pak za Večernjak izjavio kako je: 'Savez HSS-a i HDZ-a dobitna kombinacija' i da će do Božića donijeti odluku o koaliciji.

Prema informacijama u HSLS-u, oni zasada sa strane promatraju inicijativu HNS-a i IDS-a i čekaju da vide koliko je ona ozbiljna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!