odgovor na priopćenje

HNS: HRAST želi uvesti svjetonazor u obrazovni sustav

04.04.2018 u 16:54

Bionic
Reading

HNS je reagirao priopćenje HRAST-a koji je,podsjetimo, optužio ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da namjerno pokušava osujetiti imenovanje Matka Glunčića za čelnog čovjeka Eskpertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme

Iz HNS-a navode da izbor voditelja Ekspertne radne skupine nije sukob između ministrice Blaženke Divjak i Matka Glunčića, niti je sukob između ministrice Blaženke Divjak i premijera Andreja Plenkovića.

'Ovdje je riječ o izboru kompetentne i stručne osobe koja zadovoljava propisane kriterije. Kao što je već poznato gospodin Glunčić, pod jedan ne zadovoljava uvjete, a pod broj dva otvoreno govori protiv reforme. Nadalje, kao treće njegovo je imenovanje kontra plana rada vlade i preporuka Europske komisije koja podupire provođenje reforme i naposljetku kao četvrto Glunčić bio je u vijeću roditelja jedne škole koja se prijavila za sudjelovanje u eksperimentalnom provođenju reforme i otvoreno blokirao da škola bude uključena u eksperimentalnu provedbu reforme.

Gospodin Matko Glunčić je dušom i tijelom protiv kurikularne reforme, što je dokazao u nekoliko navrata svojim izjavama da se ne slaže s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme. To samo dokazuje da bi njegovim imenovanjem prvo eksperimentalno, a zatim i cjelovito uvođenje kurikularne reforme bilo zaustavljeno', ističe se u priopćenju HNS-a.

Podsjećaju kako su hrvatski profesori radili na kurikulima, a njih su recenzirali stručnjaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te stručnjaci iz svjetskih obrazovnih institucija. 'Svi su kurikulumi dobili odlične ocjene, osim povijesti, no to će se vrlo brzo korigirati.

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sasvim je jasno da HRAST želi uvesti svjetonazor u obrazovni sustav, što je za HNS potpuno neprihvatljivo. U školi se mogu učiti sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi djece i prezentirani na pluraristički način. Onaj tko sprječava obrazovnu reformu želi da naša djeca ostanu u tamnici 19. stoljeća', navodi HNS.

Zaključuju da obrazovna reforma za njih nema alternative jer su svojim biračima obećali da ćemo reformu provesti i da iza toga stoje.