'NEUGODNO IZNENAĐENI'

HND reagirao na otkaze u Večernjem listu

19.01.2015 u 15:46

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo neugodno je iznenađeno otkazima novinarima i upozorava da je ukidanje dvaju regionalnih izdanja Večernjeg lista i otkazivanje daljnje suradnje troje stalno zaposlenih novinara te još 12 novinara koji su radili kao honorarni suradnici novi težak udarac novinarskoj profesiji, stoji u priopćenju ovog novinarskog tijela

Otkaze su, podsjeća HND, dobili novinari iz Karlovačke, Sisačke, Bjelovarske, Koprivničke, Krapinske, Varaždinske i Međimurske županije.

'Regionalna izdanja više ne postoje, ne samo u Styrijinoj, nego i u drugim novinskim kućama. Tko će informirati građane? Dopisništva, novinari koji izvještavaju iz lokalnih, regionalnih sredina osnovni su za svako kvalitetno novinarstvo, ono koje informira i na licu mjesta provjerava sve relevantne činjenice. Široka kvalitetna dopisništva velika su prednost uspješnih medija. Ali ponajviše gube posao baš novinari dopisnici, iz manjih sredina', kažu u HND-u.

HND priznaje da nakladnik svakog medija, osobito privatnog, vodi vlastitu poslovnu i uređivačku politiku i procjenjuje koliko novinskih izdanja može podnijeti kako bi efikasno poslovao.

'Ali bez obzira na ekonomsku krizu, pad naklada i oglašavanja, još jednom pozivamo poslodavce da sav teret ne prebacuju jedino na leđa novinara. Iz dana u dan gledamo kako nestaju novinarska radna mjesta i čini nam se da svjedočimo jednom velikom egzemplarnom istraživanju o tome mogu li se - zarad profita - novine proizvoditi i tiskati i bez novinara', zaključuje se u priopćenju HND-a koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka.