VRIJEĐA, OMALOVAŽAVA, PRIKRIVA …

HND prijeti tužbom gradonačelniku Željku Kerumu

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se u povodu najnovijih istupa splitskog gradonačelnika Željka Keruma kad je izvrijeđao novinare

'Željko Kerum, splitski gradonačelnik, jučer je još jednom primitivno izvrijeđao dvojicu novinara – ovog puta Dragana Miljuša, novinara Indexa, i Damira Petranovića, novinara Slobodne Dalmacije.

Miljuša je bezočno optužio da je potkupljiv za mali novac, još mu priprijetivši da ga više neće pripuštati u gradsku vijećnicu, a zato što je novinara zanimalo, kao što zanima cjelokupnu splitsku, ali i hrvatsku javnost, zašto Kerum dijeli velike poslove svojim prijateljima bez natječaja i zašto je Državno odvjetništvo tražilo dokumentaciju o tom poslu - gradnji dječjih vrtića.'

U HND-u ističu da su Kerumove uvrede i omalovažavanje novinara postali uobičajeni stil njegovog nepotističkog vladanja. 'Bio je bezobrazan prema novinarima tijekom cjelokupne predizborne kampanje, a nakon osvojenih izbora nastavio je vrijeđati. Sada se svakodnevno počeo ponašati poput šerifa', prenosi Jutarnji list.

'Tako je prekjučer naprasno prekinuo konferenciju za novinare u splitskom Hajduku, kada su novinari upitali za cijenu prelaska braće Sharbini u Hajduk, a jučer kad su pitali za vrtiće', stoji u priopćenju.

'Izjavama u stilu da je on 'ovdje šef', dakle da i na konferencijama za novinare može i hoće zapovijedati novinarima, nažalost je pokazao da ne razumije što je demokratska politika i da ne želi, ali i da ne može biti demokratski političar.

Nitko od političara nije šef onda kada je izložen novinarskim pitanjima, nego mora na ta pitanja odgovarati jer ih novinari postavljaju u ime javnosti, ljudi koji političara plaćaju da radi za opće dobro.

HND želi upozoriti da novinari s više teškoća i problema dolaze do službenih informacija u lokalnim vlastima nego što su do njih dolazili ranije. Veća politička moć koju su zadobili lokalni moćnici novim načinom izbora ne smije ih osloboditi obveza da o svom poslu najredovitije i najšire izvještavaju javnost.

HND će se ovih dana konzultirati s odvjetnicima pa odlučiti hoće li tužiti Keruma zbog vrijeđanja i omalovažavanja novinara te zbog prikrivanja informacija', navodi se na kraju priopćenja koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.