najgori u eu

HND: Objavit ćemo sramnu listu sudaca koji tuže novinara

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.11.2022 13:44
  • Objavljeno 26.11.2022 u 13:44
Hrvoje Zovko

Hrvoje Zovko

Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Nastavlja se progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima suci tuže novinare i po tome smo najgori u EU, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje najavljuje kampanju u kojoj će se objavljivati tko su suci koji tuže novinare.

Na konferenciji za novinare, ističe HND u priopćenju, upozoreno je na najnoviji "pravosudni udar na novinarsku profesiju" odnosno presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj novinarka i članica HND-a Davorka Blažević mora, zbog teksta iz 2015. na portalu Tris, platiti sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović odštetu od 40.000 kuna zbog "povrede časti i ugleda".

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da će zbog toga HND idućih dana krenuti u kampanju u kojoj će se objavljivati imena i prezimena sudaca i sutkinja koji tuže novinare.

"Sramotno je ovo maltretiranje novinara - jer se to samo tako može nazvati - i traženje velikih odštetnih zahtjeva za povredu časti i ugleda. Riječ je o 'obijesnom parničenju' u kojem se traže velika novčana sredstva kao odšteta. Pitam se kako i tko može odrediti 'duševnu bol' i koliko to košta", rekao je Zovko.

Ovo je skandalozna presuda i kao takva pokazuje da se nastavlja teror tužbama, a tome jednom treba stati na kraj, dodao je predsjednik HND-a.

Podsjetio je i da ima više "serijskih tužitelja", navevši osječkog suca Zvonka Vrbana, koji je u nekoliko navrata tužio portal Telegram i glavnu urednicu portala Jelenu Valentić, kao i suca Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića koji je podnio 26 tužbi protiv novinar i medija od čega je polovica protiv Hanza Medije.

"Novinare se tuži i napada i s obzirom na to možemo reći - ako ste željeli rat, imat ćete ga. Nećemo odustati od traženja da se odredba o povredi časti i ugleda izbaci iz zakona jer ona služi za pritiske i uvođenje cenzure te proganjanje novinara te na koncu da ih financijski uništi", rekao je Zovko zahtijevajući da država nešto poduzme.

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender najavila je da će HND pozvati sve članove da se solidariziraju i kolegici Blažević doniraju novac za odštetu i sudske troškove (broj računa je HR3523900013199019277).

S njezinom je slučaju HND upoznao međunarodne novinarske organizacije - Međunarodnu (IFJ) i Europsku federaciju novinara (EFJ) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek istaknuo je posebno problem novinara u lokalnim sredinama, gdje se gotovo svakodnevno novinari susreću sa svojim tužiteljima i na njima je neprestani pritisak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!