JOSIPOVIĆ O NAJAVI PROSVJEDA

'Hladne glave vidjeti kako dalje'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2010 18:55
  • Objavljeno 21.10.2010 u 18:52
Ivo Josipović Nikola Tesla

Ivo Josipović Nikola Tesla

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Predsjednik Ivo Josipović, na novinarska pitanja da komentira reakcije sindikata na odluku Ustavnog suda i boji li se s tim u vezi da se Hrvatskoj ne dogodi Francuska, izjavio je kako misli da smo sada 'u situaciji da ipak hladne glave vidimo kako dalje, poštivajući i volju naroda, sindikalna, ali i reformska očekivanja koja imamo i mi i Europa' te da je s tim u vezi 'potreban konsenzus tri faktora: vlade, sindikata i poslodavaca'

Na pitanje kako komentira današnje najave sindikalnih središnjica da će nakon odluke Ustavnog suda kako više nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o ZOR-u biti spremne za potpisivanje peticije za prijevremene izbore, opći štrajk, prosvjede itd., predsjednik Josipović odgovorio je kako neće ulaziti u aspekte sindikalne borbe jer je to pravo sindikata.

'Ono što je bitno - svatko ima pravo na prosvjed, to jamči i hrvatski Ustav', rekao je, ističući kako pritom misli na mirni prosvjed, što znači da se moraju poštovati standardi koji vrijede za sve druge prosvjede koji su legitimni i zakoniti. 'Pravo na prosvjed se ne može uskratiti', dodao je predsjednik .

Na pitanje u vezi s mogućim 'događanjem Francuske' u Hrvatskoj, predsjednik Josipović je odgovorio kako stalno govori o tome te nastoji da se u Hrvatskoj osigura 'stabilnost institucija, stabilnost odnosa i socijalnim partnerstvom kao vrlo važnom karikom.'

'Sada - kad je počela priča s promjenama Zakona o radu, na neki način inzistiram na socijalnom partnerstvu - na razgovoru vlade, poslodavaca i sindikata, i mislim da bi i u ovoj sada situaciji najbolje bilo tražiti konsenzus ta tri faktora, konsenzus koji će s jedne strane osigurati prava radnika jer ima puno tvrtki u kojima su prava radnika narušena, puno je tvrtki u kojima radnici rade a ne dobivaju plaću, ili su te plaće ispod egzistencijalnog minimuma', istaknuo je. Kako je rekao, s druge strane, 'potrebno osigurati reforme jer Hrvatska s ovakvom postavom gospodarstva, s nesklonošću prema posebno stranim i domaćim investicijama vrlo teško može naprijed'.

Predsjednik Josipović izjavio je novinarima za posjeta Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu kako ne bi volio da se predviđanje MMF-a o daljnjem padu bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj ostvari. 'Na svima nama je da učinimo sve da to ne bude tako', istaknuo je.

Današnje sindikalne najave kratko je komentirao i potpredsjednik vlade Darko Milinović: 'Ne bih komentirao najave sindikata - ovo je parlamentarna demokracija, vlada ima jasnu podršku koalicijskih partnera. Kada je tome tako, vlada je sigurna i stabilna.'

Predsjednik Josipović rekao je govoreći o Lici kako je važno znati da je 'lička regija napravila veliki iskorak u ukupnom razvoju i da je s dna gospodarskih aktivnosti danas na visokome - petom mjestu u Republici Hrvatskoj'. 'To je dobar primjer da se mogu čak i u kriznim vremenima ostvarivati pozitivni rezultati', istaknuo je Josipović.

Također je rekao da u Lici, 'uz prirodne resurse, postoje i ambiciozni ljudi'. 'Na ličkom veleučilištu školuje se potpuno nova mlada generacija koja je spremna preuzeti gospodarstvo i društvene djelatnosti, a danas je to isto tako vrlo važno. Isto kao i to da se Lika prema svojim prirodnim ljepotama i vrijednostima ulaskom u EU uključi kao dio projekta zdrave Europe', istaknuo je predsjednik Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi