ČEKALI 101 GODINU

Hidroavioni ponovno u Zadru; letio i Kalmeta

10.04.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Uspostava hidroavionske linije Zadra prema otocima i još nekim jadranskim gradovima sve je bliža, u petak je za čelnike Grada Zadra, Zadarske županije i županijske Lučke uprave organiziran probni let hidroaviona koji je stigao iz Splita, a zatim poletio za Sali na Dugom otoku, Silbu i Rab

U sklopu promotivnog leta prijevoznika European Coastal Airlines (ECA)u petak je nakon 101 godine u Zadru obnovljena hidroavionska veza. Letom iz Tankerkomercove marine u gradu, vlasniku tvrtke i pokretaču projekta hidroavionskih jadranskih veza Klausu Dieteru Martinu pridružio se i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima. Planirano je da hidroavioni ECA-e iz zadarske gradske luke počnu letjeti već ovoga ljeta prema zadarskim otocima i drugim odredištima na Jadranu. Do tada treba riješiti sve potrebne dozvole te urediti infrastrukturu za pristajanje i polijetanje aviona, kazao je izvršni direktor European Coastal Airlinesa Klaus Dieter Martin. Dodao je da bi cijena do Sali ili Silbe iznosila 99 kuna.

Naveo je kako planiraju povezati Zadar s otocima i još nekim obalnim gradovima te u daljnjoj perspektivi s Anconom.

Nada se da će pristanište biti u gradskoj luci, a prvi letovi već u lipnju ili srpnju. 'Nadamo se da će u sljedećih nekoliko tjedana biti proveden natječaj za gradnju pristaništa i koncesija', istaknuo je Dieter Martin te najavio i otočne popuste.

Na današnjem promotivnom letu bio je i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je kazao kako bi hidroavionske linije značile dosta velik iskorak i za turiste. i za otočane i Zadrane, jer bi dobili još jedan vid prijevoza, spajanja sa zadarskim otocima i drugim destinacijama na jadranskoj obali, a možda i s Anconom.