NEMAJU LIJEPE RIJEČI

HHO: Projekt golfa na Srđu je beskrupulozan

04.04.2013 u 20:31

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) ocijenio je danas da je predviđena izgradnja golf igrališta s elitnim vilama i hotelom na Srđu iznad Dubrovnika beskrupulozni pokušaj devastacije grada Dubrovnika i njegova okoliša te naglasio da je HHO od početka bio protiv te 'prijetvorne sheme'

'Od samog je početka pomame za golfom, što su je promicale pojedine ulagačke skupine i njihovi mentori iz sjene, HHO ustao protiv takve prijetvorne sheme, putem koje se željelo zaobići stroge propise u pretvorbi poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko', navode iz HHO-a te upozoravaju i na moguće zagađenje podzemnih voda, a time cijelog dubrovačkog ekosustava.

Pritom ocjenjuju da je povijest prijedloga za igralištem na Srđu 'tipičan primjer kolonizatorskog sindroma u rješavanju razvoja pojedinih atraktivnih prostora i lokacija'.

'Smatramo da valja ukazati da teren na Srđu, osim, što je zbog nepristupačne lokacije vrlo nepraktičan, on, zbog aridnog terena i zbog prijetnji zagađenja podzemnih voda, prijeti cijelom dubrovačkom ekosustavu, te trajnom unazađenju naših primorskih krajeva, pogotovo u uvjetima turističkog mono-gospodarstva. Umjesto da se našem educiranom radnom stanovništvu ponude razvojni projekti koji će slijediti sve prednosti treće, znanstveno-tehnološke revolucije koja je u tijeku, (visoka tehnologija, nanotehnologija, obnovljivi izvori energije, ekološka privreda), nudi nam se kolonijalni model investiranja. Umjesto da se ulaže u znanje i sveučilišna središta koja mogu pokrenuti intelektualno-istraživački rad, ide se putem ovisničke i uslužne ekonomije', smatraju u HHO-u.

HHO, uz ostalo, tvrdi da je velik dio zemljišta koji sada pripada 'lokalnim i stranim planerima akcije', u prvom redu tvrtki Razvoj golf, 'ukraden tako što su se pojedinci ilegalno uknjižili na terene koji su u XIX. stoljeću pripadali obiteljskim vlasnicima' te zemlju preprodali 'lokalnim planerima akcije, uz smiješno niske cijene, a ovi biranom investitoru'. 'Takvoj su se rasprodaji pridružile i lokalne vlasti prodajom dijela državne imovine, također uz vrlo nisku cijenu. Znakovito je da je izostala bilo kakva reakcija pravnih institucija RH', navodi, uz ostalo, HHO.

'Parazitizam turističkog mono-gospodarstva ostvario je vidljiv i specifičan oblik političke korupcije, koji u posljednjih 20 godina, kroz jedinstvenu akciju, ujedinjuje tri najvažnije dubrovačke političke opcije – HDZ, SDP i HNS. Ovoj lokalnoj eliti, pridružili su se, svojim aktivnostima, bez obzira na političke razlike, i njihovi stranački šefovi u Zagrebu', tvrdi HHO i dodaje da 'favorizirani strani investitor, izraelska tvrtka Razvoj golf, koja je u priču ušla 2007., ima na raspolaganju i niz diplomatskih i medijsko-promidžbenih pogodnosti. Svi će oni očigledno imati vrlo značajne i prepoznatljive koristi od ovog projekta'.

Ocjenjuju i da se referendum za Srđ nastoji osujetiti na sve načine pa su tako, kako navode, sve političke opcije zastupljene u dubrovačkom Gradskom vijeću odlučile spriječili podudaranje referenduma s lokalnim izborima gdje bi izašlo više od 50 posto birača, a što bi referendumu dalo legitimitet.

Poručuju i kako ni HHO niti hrabre građane Hrvatske neće zastrašiti 'sve arogantniji tonovi' Maje Ruth Frenkel, supruge i glasnogovornice vlasnika Razvoj golfa koja govori o 'jakoj antipoduzetničkoj klimi', a čemu su se, smatraju u HHO-u, priklonili i 'interesno svrstani mediji' te 'politički moćnici' poput potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji tvrdi da će, ako projekt propadne, investitori tužiti grad Dubrovnik i Republiku Hrvatsku i tražiti veliku odštetu, pa, navodi HHO, čak i sam Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, 'navodno zabrinut zbog antipoduzetničke klime' u Hrvatskoj.

'HHO se, kao i druge odgovorne i razumne institucije i pojedinci, itekako zalaže za poduzetničku klimu, ali ne klijentelističku, nego onu koja će biti u interesu Hrvatske u cjelini, dakle i lokalnog stanovništva, vodeći pritom računa o zaštiti prirode i poštivanju pravnih stečevina', navodi se, uz ostalo, u priopćenju koje je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak