bez odmora

HGSS iz Gospića tijekom vikenda spasio dvoje ljudi

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 24.05.2021 08:16
  • Objavljeno 24.05.2021 u 08:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Tijekom vikenda članovi HGSS-a iz Gospića imali su dvije intervencije u kojima su spasili djevojčicu i planinar kojem je pozlilo

Djevojčica se u petak poslijepodne, igrajući igru preko mobilne aplikacije u jutarnjim satima udaljila iz mjesta boravišta s ciljem pronalaska „skrivenog blaga“ na određenim lokacijama. Tragajući za blagom našla se na terenu bez mobilnog signala, a potom je i izgubila mobitel. Upravo zbog nemogućnosti lociranja djevojčice putem mobilnog uređaja i ne posjedovanja informacija o pravcu njezinog odlaska potraga je bila otežana i zahtijevala je brzu reakciju. Četrnaest spašavatelja s pet vozila odmah je izašlo na teren kako bi pokrili moguće pravce kretanja i u što kraćem vremenu pretražili šire područje. Na svu sreću, u večernjim satima pronalaze djevojčicu nekoliko kilometara od kuće, neozlijeđenu.

Nakon malo odmora za gospićke spašavatelje, idući dan u 17.30 sati, zaprimaju poziv od grupe planinara koji se kreću Južnim Velebitom, točnije Medačkom stazom prema Strugama i Vaganskom vrhu. Prilikom silaska ispod Medačkih vrata jedan od planinara zadobio je jaku vrtoglavicu, koja je uz povraćanje, izazvala slabost i nemogućnost njegovog daljnjeg kretanja. U ovoj akciji olakotna okolnost bila je što su spašavatelji bili u telefonskom kontaktu s planinarima i znali njihovu točnu lokaciju.

Deset spašavatelja odmah je krenulo u akciju spašavanja kako bi čim prije osobu spustili u podnožje. Iako je nakon nekog vremena planinar krenuo hodati dalje jer se osjećao malo bolje, nakon kraćeg hodanja stanje mu se opet pogoršalo i više nije mogao nastaviti. Nakon pregleda i stabilizacije unesrećenog spašavatelji ga u nosilima transportiraju do podnožja. Stanje mu je do kraja transporta bilo stabilno. Unesrećenom i kolegama planinarima sugerirano je da obavezno odu na pregled u Opću bolnicu u Gospić, što su i učinili.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!