Podlet-K1

Rusi u bijegu iz Hersona ostavili najnapredniji sustav za borbu protiv dronova, otkrivamo o čemu je riječ

17.11.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska pronašla je nakon oslobađanja Hersona velik broj uništene i pokvarene neprijateljske tehnike koja je ostala iza Rusa na području međunarodne zračne luke u Černobaivki. Između ostalog, na desnoj obali Dnjepra pronađen je najsuvremeniji ruski radarski sustav Podlet-K1, kakve ruska vojska koristi kao dopunu sustavima protuzračne obrane tipa S-400 na važnim pravcima. Doznajemo o kakvom je komadu tehnike riječ

Oružane snage Ukrajine oslobodile su Černobaivku 11. studenog ove godine u velikoj protuofenzivi u oblasti Herson. Rusi su koristili nekadašnji hersonski međunarodni aerodrom kao bazu za svoje ratno zrakoplovstvo, a ondje su oformili i skladišta streljiva.

Nakon što se ruska vojska povukla na istok preko rijeke Dnjepar, iza nje je ostala brojna vojna tehnika koju su uništili Ukrajinci ili sami Rusi kako ona ne bi pala u ruke ukrajinske vojske. Među opremom je pronađen i neutralizirani najmoderniji mobilni 3D radar tipa 48Ja6-K1, poznatiji po jednostavnijem nazivu Podlet-K1.

Fotografije koje su objavili ukrajinski osloboditelji pokazuju da je antenski stup radara, postavljen na šasiji kamiona KAMAZ, oštećen dok je obavljao svoju glavnu funkciju 3D lociranja i bio raspoređen u stacionarnom položaju za praćenje situacije u zraku.

Ruska univerzalna mobilna trokoordinatna radarska postaja Podlet-K1 nastala je u prvoj polovici prošlog desetljeća, a prva testiranja su obavljena 2010. godine, dok su prvi primjerci počeli pristizati u redove ruske vojske tijekom 2015. godine. Sustav je napravljen za otkrivanje krstarećih projektila, bespilotnih sustava i drugih manjih zrakoplovnih sustava na malim i ekstremno malim visinama.

Idealan za šumovit i brdovit teren

Podlet-K1 je, prema navodima na web stranicama ruskog državnog izvoznika oružja, automatizirani 3D radar dizajniran za ugradnju u automatizirane i ručne upravljačke sustave protuzračne obrane za otkrivanje, praćenje, identifikaciju, upravljanje koordinatama i dobivanje svih relevantnih informacija o letu potencijalne prijetnje na malim visinama i šumovitom i umjereno neravnom terenu te u okruženju s elektroničkim ometanjem i intenzivnom paljbom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Global Conflict Channel

Podaci o ugrađenoj elektronici ukazuju na to da je radar Podlet-K1 navodno sposoban detektirati zračne objekte na maksimalnoj udaljenosti do 300 kilometara i na visinama do 10 kilometara. Broj ciljeva koje istovremeno prati iznosi najmanje 200.

Sustav uključuje antenski stup, upravljačko središte i mobilni električni generator, a sve je montirano na zasebnoj KAMAZ-ovoj šasiji na kotačima. Podlet-K1 koristi fazni antenski niz, djeluje u S-pojasu i nudi kružno skeniranje zračnog prostora. Na sustavu je vidljiva uska antena koja služi za zaštitu od smetnji, a postoji i sekundarni radar.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Latest News 360

Ruska vojska smatra da je Podlet-K1 trenutno najnapredniji radar za uzbunjivanje širokog područja. Prema predratnim planovima, trebao bi u potpunosti zamijeniti radare 969-1 koji djeluju u sklopu protuzračnih bitnica S-400, a Rusi ih pozicioniraju isključivo na strateški važnim područjima.

Valja podsjetiti da je ukrajinska vojska u srpnju ove godine, koristeći američki sustav HIMARS, uništila Podlet-K1 koji je bio stacioniran u selu Lazurne u okrugu Skadovsk u Hersonskoj regiji.

  • +10
Život u Hersonu nakon povratka ukrajinske vlasti Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK