PROFIL ŽELJKA REINERA

Hebrangovo otkriće, kajkavski pjesnik i najmlađi akademik

29.12.2015 u 06:58

Bionic
Reading

'U političkom smislu bit će u rangu Žarka Domljana ili Nedjeljka Mihanovića koji su funkciju predsjednika Sabora obavljali smireno i bez velikih emocija pa tako spadaju u rang ljudi koje javnost obično zaboravi. Kao akademik pazi što govori, dosta je suzdržan u pokazivanju emocija i ne odgovara portretu stereotipnog člana naše stranke. Nije čudo što mu je Josip Leko odlučio dati podršku', kazao je za tportal jedan ugledni HDZ-ovac opisujući novog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera

'Nije čudno ni da uživa veliko povjerenje Tomislava Karamarka, on mu dođe nešto kao stariji kum ili čak otac. Kod Reinera nema nervoze, dapače, predstavlja ugodno društvo i čini se da na predsjednika stranke to djeluje dosta blagotvorno', nastavlja ovaj HDZ-ovac, zaključivši da je za šefa Sabora izabrana prikladna osoba.

Željko Reiner (62) u hrvatsku politiku ušao je početkom devedesetih, upravo u doba kada je predsjednik Franjo Tuđman oko sebe okupio značajan broj liječnika koji su se bavili humanitarnim poslovima, ali su i imali značajne kontakte sa zapadnim zemljama. Navodno je najmlađi znanstvenik kojemu je dodijeljena titula akademika. Potječe iz liječničke obitelji, a i supruga Eugenija - inače bliska rođakinja poduzetnika i jednog od najbogatijih Hrvata Emila Tedeschija - također je u medicini, radi kao oftalmologinja u KBC-u Sestre milosrdnice. Imaju dvoje djece, ali i dosta impresivnu imovinsku karticu u kojoj su, između ostalog, ušteđevina od 295 tisuća eura i 272 tisuće kuna, zatim udjeli u investicijskim fondovima vrijedni 236 tisuća eura i 1,76 milijuna kuna te kuća i stan u Zagrebu. Reiner je i vlasnik tvrtke Ateroskleroza s koje je zbog izbjegavanja sukoba interesa prenio upravljačka prava.

U predizbornoj kampanji upravo njegova obitelj bila je jedna od najizdašnijih donatora HDZ-ove koalicije: supružnici i 18-godišnja kćerka Maria priložili su po maksimalno mogućih 30 tisuća kuna, a sin Ivan - inače asistent na Pravnom fakultetu u Zagrebu - 29 tisuća kuna.

Novi predsjednik Sabora medicinom se bavi punih 38 godina. Diplomirao je 1975. godine, dvije godine kasnije magistrirao, a već s 29 godina i doktorirao. Počeo je kao endokrinolog, no vrlo brzo prebacio se na svoju glavnu preokupaciju, aterosklerozu. Usavršavao se u Hamburgu i Oklahoma Cityju, a desetljećima radi na zagrebačkom Rebru gdje je od 2004. do 2012. godine bio ravnatelj. Predaje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ali kao gostujući profesor i na fakultetima u Europi i SAD-u. Redovni je član Kraljevske britanske medicinske akademije, Europskog društva za kardiologiju i Američkog koledža za kardiologiju.

Kao dragovoljac Domovinskog rata 1990. godine postaje članom Glavnog stožera saniteta, a tri godine kasnije na poziv Andrije Hebranga prihvaća postati zamjenikom ministra zdravstva. Premda je najavljivao da će njegov mandat trajati samo godinu dana, na ovoj poziciji zadržava se punih pet godina, da bi potom 1998. godine postao i ministrom. 'To što s nekim dobro surađujete, ne znači da ste njegovi', kazao je kada je upitan o percepciji da je upravo Hebrangov čovjek.

'On je prije svega izuzetno marljiv i odgovoran, odličan je profesionalac i kao liječnik i kao političar', tvrdi bivši potpredsjednik vlade Mate Granić koji se s Reinerom dobro poznaje, kako kaže, 'još iz svojih i njegovih medicinskih dana'. Suradnju su počeli kao liječnici i nastavili kao političari.

'Smatram da se radi o osobi koja ima puno dobrih kvalifikacija i što se tiče političkog profila, prije svega zbog njegovih širokih nazora, odličan je izbor za predsjednika Sabora', kaže Mate Granić.

Slične komplimente iznosi i neurokirurg Josip Paladino kojega je Reiner zamijenio na mjestu ravnatelja KBC-a Zagreb nakon što je 2004. godine osvojio vlast. Upravo je HDZ snažno kritizirao golemu investiciju u ovu bolnicu, no potom se ipak odlučio na njezin dovršetak.

'Ne, nije tu bilo nikakve zle krvi. Oni su prepoznali vrijednost Rebra za cijeli zdravstveni sustav i bogu hvala da je bolnica dovršena i koristi se na dobrobit svih građana. Gospodin Reiner je izuzetno sposoban, inteligentan i stručan znanstvenik i liječnik, čovjek je širokog potencijala i izuzetnih sposobnosti. Koncilijantan je i razuman, sposoban je razložno i razumno odvagnuti argumente prije nego što donosi odluke. Otvoren je i to mu je vrlina pa mislim da će izuzetno uspješno moći obavljati novu dužnost', kazao je Paladino za tportal.

Novinarka Nataša Škaričić, koja desetljećima prati zdravstveni sustav, priznaje da joj je Reinerov angažman u najvišoj sferi politike iznenađenje u svakom pogledu. 'Donedavno je bio samo low profile HDZ-ovac koji se bavio zdravstvom. Znamo da se radi o tipičnom konzervativnom liječniku, osobi koja će posve sigurno zastupati stavove da, recimo, život počinje začećem i završava komunističkim stavovima. Uzevši u obzir da se očekuje odluka Ustavnog suda o pobačaju, ali i njegov tradicionalizam i konzervativizam, po meni, najgoreg tipa, moguće je čak i da na tapet dođu promjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji', smatra Škaričić. U čisto osobnom smislu primijetila je da je Željko Reiner, kao i brojni njegovi kolege, opsjednut time da ga se oslovljava s 'akademiče'.

Gotovo potpuno skrivena strast novog predsjednika Sabora jest - poezija: još početkom sedamdesetih na Festivalu kajkavske popevke osvaja nagradu za tekst svoje 'Pereci', koju je izvodio Ibrica Jusić, a potom i za pjesmu 'Mati' koju je uglazbio Arsen Dedić. Objavio je i dvije zbirke pjesama, 'Žejni sred zvirajnka' (1984.) i 'Vrijeme sna i vrijeme jave' (2003.).

'Što se tiče kajkavskog, čak ni sebi ne mogu objasniti sklonost tom dijalektu. Rođeni sam Zagrepčanin i kajkavština mog djetinjstva ipak je drukčija od kajkavštine na kojoj sam pisao', kazao je u intervjuu za Nacional prije osam godina.

Da ne bi sve prošlo u idiličnim poetskim tonovima, zabilježimo i da je u rujnu 2011. godine inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv Reinera jer je kao ravnatelj KBC-a Zagreb sebi i svojim pomoćnicima isplaćivao plaće uvećane za 20 posto, na što nije imao pravo, te zbog nepravilnosti u nabavi hrane i lijekova za bolnicu. Tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović priznao je da je HZZO imao 'manje primjedbe' i objasnio da se u medijima ističe jedino Reiner 'samo zato što je član HDZ-a'.