SKROMNOST I NEVJERICA

Hebrang u šoku zbog Sanaderovog BMW-a

03.09.2010 u 10:26

Bionic
Reading

Vodeći HDZ-ovac i 'skromni vozač' Andrija Hebrang, čini se, još uvijek je u stanju šoka zbog toga kakav je to skupi automobil odlučio nabaviti si bivši mu šef Ivo Sanader

'Nisam znao za taj, kao ni za druge aute. Uvijek sam zagovarao skroman pristup voznom parku. Kao ministar nikada nisam dao kupiti auto iznad srednje klase. Ne mogu zamisliti da netko daje toliki novac za vozilo i k tome u gotovini. To treba provjeriti i zatim donositi odluke. Zvuči toliko nevjerojatno da bez dokaza ne želim vjerovati. Ako se dokazi nađu, zna se što slijedi', izjavio je Hebrang Jutarnjem listu.

Istražuje li policija odakle novac kojim je Sanader u ožujku prošle godine kupio skupocjeni BMW za 4,1 milijun kuna u gotovini, Hebrang nije znao reći, ali pretpostavlja da je pokrenuta nakon novinskih tekstova. 'Novac mora biti propisno evidentiran, a prilikom plaćanja gotovinom treba provjeriti njegovo porijeklo', kazao je Hebrang.

Što se pak tiče pitanja je li ga, kad je krenuo u predsjedničku kampanju, dočekala prazna blagajna, pa je li razgovarao s bivšim rizničarom Mladenom Barišićem gdje je nestao taj novac, Hebrang zapravo nije ništa odgovorio, osim što je rekao da 'nije u novcima sve!'

No gdje je novac, tu su i banke, a Hebrang tvrdi da 'vrh HDZ-a doista ništa nije znao o poslovima s Hypo bankom te da nikada ime te banke nije spomenuto na razini stranke ili Vlade'.

'Ako je bilo nekog lobiranja, to je odgovornost onih koji su to radili. I ovdje vjerujem u istragu i predlažem da ne sudimo prije suda. No kad već toliko inzistirate na Sanaderovoj krivnji, želim reći nešto intimno: vjerovao sam u tog čovjeka, u njegovo domoljublje, europsku orijentaciju, želju za stvaranjem poduzetničke klime u Hrvatskoj. Ne mogu vjerovati da ga je zaslijepio materijalni interes. I neću to vjerovati dok se ne dokaže', ufa se Hebrang.