NE RADI ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

HDZ zaboravio na borbu protiv korupcije?

13.12.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Iako je djelomice osnovano kako bi Hrvatska ojačala borbu protiv korupcije, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije točno godinu dana nije održalo radnu sjednicu. Požalili su se na to SDP-ova potpredsjednica tog tijela Vesna Fabijančić Križanić i član vijeća Peđa Grbin poručivši HDZ-u da ako ne žele voditi borbu protiv korupcije, to prepuste drugima

Zadnja radna sjednica Antikorupcijskog vijeća, kazala je Vesna Fabijančić Križanić, održana je 13. prosinca 2012., a ove godine samo jedna tematska sjednica, i to još u travnju.

'Nakon što godinu dana ni na koji način nismo radili smatrali smo da javnost mora znati da tijelo koje je vrlo važno, odgovorno tvrdim da je korupcija najveće zlo našeg društva, jednostavno ne ostvaruje svoju svrhu', rekla je Fabijančić Križanić.

Predsjednik vijeća Vladimir Šeks, kazala je SDP-ovka, sjednicu nije sazvao ni povodom nedavnog Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, a vijeće kasni i s analizom Strategije suzbijanja korupcije. Naime, jedan od zadataka vijeća je i razmatranje izvještaja ministarstava o provedbi korupcijskih mjera, a zadnje o čemu je vijeće raspravljalo su mjere koje su odrađene do 30. lipnja 2012. godine.

Jednako tako, Antikorupcijsko vijeće dužno je izvještavati Sabor o svom radu i izvješće o radu od 11. srpnja 2012. do 30. lipnja 2013. nalazi se na dnevnom redu Sabora. Međutim, kako pojašnjava Fabijančić Križanić, vijeće se čak nije sastalo niti kako bi sastavilo to izvješće, nego im je tajnica vijeća e-mailom poslala na uvid draft izvještaja te je ono kasnije poslano predsjedniku Sabora.

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da je ideja prilikom osnivanja Antikorupcijskog vijeća bila da se čelno mjesto tog tijela prepusti opoziciji kako bi ono bilo aktivno i kako se ne bi ni na koji način skrivale nikakve greške.

'Bio je čitav niz korupcijskih afera o kojima mi nismo raspravljali. HGK, HAC i Ministarstvo prometa - svi su oni u tom razdoblju kada su se afere događale trebali povoditi mjere borbe protiv korupcije. Mi ovdje nismo raspravljali gdje se pogriješilo, što u tim mjerama nije valjalo kako bi se te mjere za budućnost upotpunile, popravile i kako se ovakve situacije ne bi događale', kazao je Grbin dodavši kako vijeće nije raspravilo ni indeks percepcije korupcije koji sastavlja Transparency International.

'Ako HDZ ne želi voditi borbu protiv korupcije, onda molimo da to prepuste nekome drugome. Siguran sam da u Saboru ima onih koji bi htjeli i znali voditi ovo tijelo', zaključio je Grbin