NAKNADA ŠTETE

HDZ traži Sanadera i ekipu da im plate 50 milijuna kuna

18.02.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Pravni zastupnik HDZ-a u slučaju Fimi media zatražio je danas naknadu štete u iznosu od 50 milijuna kuna od bivšeg predsjednika te stranke Ive Sanadera, njegova glasnogovornika Ratka Mačeka, rizničara Mladena Barišića i blagajnice Branke Pavošević

Imovinski zahtjev zbog materijalne i reputacijske štete u ime HDZ-a danas je postavio pravni zastupnik stranke Vladimir Terešak, očitujući se o neznatno izmijenjenoj optužnici u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Terešak je kazao kako iz dokaza i iskaza svjedoka u slučaju Fimi medija proizlazi da su Sanader i ostali bivši HDZ-ovi dužnosnici 'djelovali izvan svojih ovlasti' te da su njihove kažnjive radnje pripisane HDZ-u.
'Da stranka ima pravo postaviti ovakav zahtjev proizlazi i iz prakse Europskog suda za ljudska prava', kazao je Terešak, pojašnjavajući da je HDZ kao žrtva i oštećenik podvrgnut kaznenom progonu iako nedostaje ključni element, a to je subjektivno obilježje kaznenog djela.


'Na taj način stranka trpi štetu teško odredivih razmjera jer joj se stavlja na teret pribavljanje protupravne imovinske koristi u iznosu koji je naveden u optužnici', tvrdi Terešak. Zbog toga je zatražio i da sud blokira imovinu Sanadera, Barišića, Mačeka i Branke Pavošević zbog osiguranja HDZ-ove tražbine.

Posljednjim izmjenama optužnice iznos što ga je HDZ navodno izvukao iz državnih institucija i tvrtki umanjen s 31,6 milijuna kuna, na 30,25 milijuna kuna. Uskok je pojasnio da se ta izmjena odnosi uglavnom na tečajne razlike, a ne zbog prebacivanja veće odgovornosti na Sanadera i njegovu bivšu stranku.

Sanader je, međutim, ponovno ustvrdio je mu se sudi u montiranom postupku što, kako je rekao, dokazuje i današnji Terešakov iskaz.