promjene na političkoj sceni

HDZ pobijedio u Lici, ali ne otkrivaju daljnje planove: Spremaju li kohabitaciju s Milinovićem ili njegovo rušenje s mjesta župana?

11.03.2019 u 07:18

Bionic
Reading

HDZ-ova koalicija pobijedila je na nedjeljnim prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije, no dobila je gotovo upola manje glasova nego na redovnim lokalnim izborima prije nepune dvije godine.

Birati županijsku skupštinu u svibnju 2017. godine moglo je 44.700 birača, oko tisuću i pol više nego u nedjelju, to je pravo tada iskoristilo njih 26.750 odnosno gotovo 60 posto, u nedjelju oko 22.150 birača ili 51, 2 posto.

Za listu na kojoj su uz HDZ bile HSS/HSP-AS/ HSU u svibnju pretprošle godine glasovalo je 14.045 birača (55,3 posto), za listu sa istim strankama, uz dodatak HBS-a, u nedjelju je glasovalo njih 7.631 (35, 4 posto).

Manje glasova dobila je i opcija Karla Starčevića koji je prije dvije godine na izbore izašao sa nezavisnom listom i dobio 5.800 glasova (22,8 posto), u nedjelju je nosio listu HSP-a i dobio oko 3.700 glasova (17,2 posto).

Najdrastičniji pad potpore birača imaju SDP za koji je u svibnju 2017. glasovalo 2.650 birača (10,5 posto), a u nedjelju svega 851 (3,9 posto) te HSLS kojeg je podupiralo 1.350 birača, a sada svega 603.

Blagi pad potpore, sa 1.540 na 1.156 birača (sa 6 na 5,4 posto), bilježi SDSS.

'Novi' akteri na ličkoj političkoj sceni – bivši HDZ-ovac, sada nezavisni Darko Milinović, nezavisni Ante Dabo te stranke Živi zid i Bandićeva stranka 365 'uzele' su u nedjelju zajedno više od 7.600 glasova.

  • +5
Gospić: Marijan Kustić očekuje rezultate prijevremenih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

U novom sazivu skupštine Ličko senjske županije, koja ima 31 vijećnika, bit će 13 HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste Ante Dabe, te dva s liste SDSS-a.

Na izborima u svibnju 2017. godine, lista HDZ-a koju je nosio Milinović osvojila je 18 mandata, NL Karla Starčevića sedam, SDP tri, SDSS dva i jedan mandat HSLS.

Slijedi li HDZ-ova koalicija s Milinovićem ili će ga rušiti?

Nositelj HDZ-ove liste Marijan Kustić jučer nije želio otkriti daljnje HDZ-ove korake. Je li spreman razgovarati i s Milinovićem s obzirom da mu u županijskoj skuštini nedostaje još koja ruka do većine, Kustić nije želio odgovorit. A bez odgovora je ostalo i pitanje je li slijedeći potez HDZ-a rušenje aktualnog župana Darka Milinovića.

Darko Milinović spreman je, kaže, razgovarati s HDZ-om.

'Birači su sad su poručili da je Hrvatska demokratska zajednica prije dvije godine imala 55 posto, a sada je to negdje oko 35 posto. Za dvadeset posto imaju lošiji izborni rezultat. Ja sam očekivao bolji izborni rezultat, ali rezultat od oko dvadeset posto je respektabilan i koliko će s moje liste biti zastupnika u Skupštini vidjet ćemo nakon izračuna. Ovo je dobra startna pozicija za neke buduće izbore koji bi se mogli dogoditi', rekao je Milinović, ali rekao je da stranku neće osnivati.

Spreman je, rekao je, biti župan u 'manjinskoj vladi', a očekuje da će HDZ formirati većinu u Skupštinu.

'Vidjet ćemo hoćemo li ići na izbore za Župana', rekao je Milinović, koji je, kaže, spreman razgovarati s HDZ-om na dobrobit Ličko-senjske županije.

'Na njima je da vidimo, na HDZ-u je da vidimo s kim će razgovarati o novoj većini u Županijskoj skupštini. Svoj stav ne mijenjam. Ukoliko to bude u interesu županije, ja sam spreman za razgovore s HDZ-om. Ako ne žele razgovarati, neka se opredijele za rušenje proračuna i idemo ponovno na izbore', zaključio je Milinović.