PRESLAGIVANJE SNAGA

HDZ-ovi u BiH i Dodik za rekonstrukciju vlasti

01.06.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini spremna su podruprijeti rekonstrukciju vlasti u toj zemlji, no inzistiraju da se ona provede na svim razinama i da te dvije stranke u njoj sudjeluju sukladno rezultatima ostvarenim na izborima 2010. godine, potvrđeno je u petak u Sarajevu.

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar je kazao kako zahtjev Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za raskidom koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) ne predstavlja preveliko iznenađenje s obzirom da se takvo što najavljivalo uoči donošenja konačne odluke o proračunu, čijem se potvrđivanju SDA suprotstavljala do sve konačnog glasovanja tumačeći da je riječ o iznosu nedostatnom za funkcioniranje države.

"Rekostrukcija vlasti logičan je ishod u ovakvoj situaciji i mi smo je spremno poduprijeti, no očekujemo da sudjelujemo i u vlasti na razini Federacije BiH, što je naš zahtjev još od izbora 2010. godine", kazao je Vegar. Predsjednici HDZ Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik u izjavi lokalnim medijima također su podržali zahtjev predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije za raskidom koalicije sa SDA, a Čović je istodobno najavio kako očekuje da se promjene obave ne samo unutar Vijeća ministara BiH, nego i na razini vlade Federacije BiH i županija u tom entitetu.

"Naravno, idu promjene u vladi FBiH i u Vijeću ministara", kazao je Čović kako ga u petak citira "Dnevni avaz" istaknuvši kako je jasno da i HDZ BiH očekuje biti u federalnoj vladi u kojoj hrvatske pozicije trenutačno popunjavaju Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak".

Dodao je kako je uvjeren da će predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić postići sporazum o suradnji pa će na državnoj razini ostati šestostranačka koalicija, samo bez SDA.

Milorad Dodik kazao je kako će zastupnici iz njegove stranke u parlamentu BiH "bez oklijevanja" glasovati za smjenu ministara iz SDA."Ne znam detalje ali pretpostavljam da bi određene stranke iz bošnjačkog političkog okruženja mogle preuzeti mjesto SDA", kazao je Dodik dajući istodobno potporu ulasku HDZ BiH i HDZ 1990. u vlast na svim razinama.

Nakon što je u četvrtak Dom naroda parlamenta BiH u drugom čitanju usvojio proračun uz protivljenje zastupnika iz reda SDA, Zlatko Lagumdžija je predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi odmah uputio zahtjev za razrješenje ministra obrane Muhameta Ibrahimovića i ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića te zamjenika ministra finacija Fuada Kasumovića koji su na tim pozicijama kao članovi SDA. Ukoliko Bevanda prihvati i potpiše Lagumdžijin zahtjev o njemu bi se Zastupnički dom mogao izjašnjavati već na sjednici koja je ranije zakazana za 7. lipnja.