Analiza sukoba

'HDZ-ovci pucaju iz prazne puške, Milinović blefira, a zna se tko je šef stranačke desnice'

31.08.2018 u 17:36

Bionic
Reading

Igre bez granica u HDZ-u i dalje traju te se čeka potez Predsjedništva stranke oko izbacivanja Darka Milinovića. No naš sugovornik, politički analitičar Davor Gjenero smatra da nije sve onako kako se čini. U igri je dosta blefiranja, pa tako smatra da, iako se čini da Milinović svim silama želi isprovocirati svoje izbacivanje iz stranke, zapravo to ne želi. S druge strane, Gjenero misli kako će ga HDZ na neki način staviti na led, no ne i izbaciti

Najviše iskri zafrcalo je između Milinovića i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića. No Gjenero misli da Jandroković puca praznom puškom.

Drastični potezi, koje pak s druge strane najavljuje Milinović, poput izazivanja prijevremenih izbora za župana Ličko-senjske županije ili pak prijetnji da će se vratiti na svoje mjesto u Sabor kako bi kontrirao HDZ-ovcima, Gjenero smatra iracionalnima.

'Iracionalno bi bilo davati ostavku na mandat koji je tek započeo (2017., op.a.) i vraćati se u Sabor s intencijom da sudjeluje u rušenju vlastite stranke. To znači da rušite i vlastitu političku karijeru', smatra Gjenero. Vjeruje da će se sukob s vremenom ohladiti jer Milinović ima tri godine do novih lokalnih izbora te dovoljno vremena da sanira odnose i ponovno postane županom.

Iako izgleda da Milinović namjerno želi isprovocirati vlastito izbacivanje iz stranke, smatra da se HDZ neće žuriti. 'To nije njihov modus operandi niti je to modus operandi Andreja Plenkovića. Prije će, smatra, HDZ posegnuti za mjerom viđenom nedavno u SDP-u. Riječ je o privremenoj suspenziji.

  • +13
Milinović rješava 'statusna pitanja' pojačavajući pritisak na vodstvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Išli bi mu na ruku da ga smijene i da onda on galami po Saboru', poručuje.

Dok Darko Milinović kaže da je vodstvo stranke protiv njega jer je otvoreno bio protiv Istanbulske konvencije, Gjenero smatra da su to gluposti te kako ta ideološka komponenta sigurno nije razlog.

To spominje, smatra naš sugovornik, kako bi pokazao da on ne spada u umjerenjačku, centrističku struju u stranci. No izgleda da je ostao usamljeni jahač jer nitko s tzv. desne struje HDZ-a nije u medije pustio neslužbene informacije o nekakvom talasanju zbog Milinovića.

  • +12
Lički HDZ-ovci stigli u Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'U ime nacionalnog krila stranke govori Milijan Brkić. Ako šute on i ljudi iz njegovog kruga, znači da je to bez veze. Milinović jednostavno pokušava sebi pridati značenje koje u stranci realno nema', zaključuje Gjenero.