istraživanje popularnosti

HDZ-ovci najviše vole Grabar-Kitarović, SDP-ovcima Bernardić tek treći izbor!

26.04.2018 u 19:39

Bionic
Reading

Drugi dio redovitog istraživanja Crobarometar koje objavljuje Dnevnik Nove pokazuje kako građani ocjenjuju rad predsjednice, ali i tko je najpopularniji, a tko najnepopularniji političar.

Među HDZ-ovim biračima i dalje je najpopularnija predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović s 89 posto, slijedi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s potporom od 86 posto, a na trećem mjestu je Milan Bandić, o kojemu 72 posto birača HDZ-a ima pozitivan dojam.

Predsjedicu u travnju podupire 49 posto ispitanika, a nema potporu njih 40 posto. To je u tri mjeseca pad potpore od 8 postotnih poena.

  • +14
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Kod SDP-ovih birača prvo mjesto po popularnosti dijele Ivan Vilibor Sinčić i Anka Mrak Taritaš, s 61 posto popularnosti, a tek je na trećem mjestu Davor Bernardić, o kojem pozitivan dojam ima 55 posto birača.

Kod Mosta pak prvo mjesto po popularnosti dijele Božo Petrov i Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 80 posto, a na trećem mjestu je Milan Bandić, s potporom od 58 posto.

Kod Živog zida neprikosnoveni lider je Ivan Vilibor Sinčić, jer o njemu pozitivno misli 92 posto birača te stranke. Na drugom je mjestu predsjednica republike, o kojoj 59 posto birača Živog zida ima pozitivan dojam, a na trećem mjestu je Božo Petrov, o kojem pozitivno misli 54 posto glasača Živog zida.

Tko je najpopularniji među biračima?

Predsjednica i dalje kod većine birača ima najbolji dojam. To je 63 posto u travnju. Negativan dojam ima kod 29 posto građana. Ivan Vilibor Sinčić odmah je iza nje kao drugi političar koji kod građana izaziva pozitivan dojam, točnije njih 51 posto. Kod trećine građana Sinčić ima negativan dojam. Božo Petrov političar je koji kod građana izaziva više pozitivan nego negativan dojam. Tako o njemu pozitivno misli 45 posto birača, a negativno njih 40 posto.

Andrej Plenković nema razloga za zadovoljstvo, o njemu negativan dojam ima 49 posto ispitanika, a pozitivan njih 40 posto. I on i predsjednica kod građana gube pozitivan dojam već drugi mjesec. Davor Bernardić već dugo zna kako kod birača izaziva negativan dojam, to o njemu misli 54 posto građana dok o lideru oporbe pozitivan dojam ima 26 posto građana.

Ured predsjednice i dalje ima najbolje školske ocjene ako se pita građane. Dobiva 2,93 ili trojku, ali ta ocjena već treći mjesec stagnira. Vlada ima kod građana ocjenu 2,3 ili dvojku, ta se ocjena već treći mjesec topi kod birača. I dalje je na trećem mjestu, kada su u pitanju školske ocjene, Hrvatski sabor s ocjenom 1,84 ili dvojkom.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 988 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.