CROBAROMETAR

HDZ ovakvu prednost pred SDP-om nije imao godinama

25.06.2014 u 19:35

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV u redovitom istraživanju Crobarometar, koje provodi IPSOS PULS, donosi najpreciznije raspoloženje građana po pitanju političkih opcija. HDZ je prva stranka već treći mjesec, sada s potporom četvrtine biračkog tijela ili njih 25,5 posto. SDP je i dalje u 'slobodnom padu', sada s potporom 17,4 posto birača. HDZ godinama nije imao ovakvu prednost u odnosu na SDP

HDZ-ova koalicija vodi 10 posto, Milanović najnepopularniji premijer, Vlada najnepopularnija

Zoran Milanović zauzeo je mjesto najnepopularnijeg političara, a time i premijera. Pozitivno mišljenje o njemu ima samo 18 posto birača. Time je nastavio višemjesečni pad popularnosti. Donosi to posljednje istraživanje Crobarometar koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi IPSOS PULS. Istraživanje je provedeno u prvih 15 dana lipnja na 986 ispitanika.

Milanović najnepopularniji premijer

Zoran Milanović je najnepopularniji ne samo političar, već i premijer. S 18 posto potpore on je nakon mjeseci pada preuzeo to neslavno mjesto od Tomislava Karamarka. Čelnik HDZ-a pak ima potporu 20 posto birača.

Dva lidera, dvije priče

Tomislav Karamarko ni ne skriva to da želi raditi na osobnom imidžu. I istina, njegov je rejting praktički zacementiran na oko 20 posto. Ali zato je rejting Zorana Milanovića već šest mjeseci u slobodnom padu. Godinu 2014. počeo je s potporom od 32 posto i od tada samo politički tone.

Premijer gori od prethodnika

Zoran Milanović ima, tvrdi, još godinu i pol, a potporu samo 18 posto birača. Za nastavak reformi treba i potporu građana koji mu sve manje, bolje reći više ne vjeruju. Zanimljivo, njegovi prethodnici u Banskim dvorima nikada nisu dotakli toliko političko dno. Jadranka Kosor je napustila Vladu s potporom 29 posto birača, a Ivo Sanader 'pobjegao' je iz Banskih dvora s istom potporom.

Najnepopularnija Vlada

Vladi Zorana Milanovića se najmanje vjeruje od dolaska u Banske dvore. Uz nju je trenutno samo 13 posto birača, a njih 79 posto joj ne vjeruje. To je i najlošiji rezultat od dolaska na vlast, a vidljivo je da se zadnjih šest mjeseci povećava nezadovoljstvo.

I tu je Vlada 'preotela' neslavni rekord vlade Jadranke Kosor sa 76 posto birača koji su bili nezadovoljni njezinom politikom.

HDZ povećava prednost, SDP u 'slobodnom padu', Laburisti 'u nestajanju'

HDZ je prva stranka već treći mjesec, sada s potporom četvrtine biračkog tijela ili njih 25,5 posto. SDP je i dalje u 'slobodnom padu' s potporom 17,4 posto birača. HDZ godinama nije imao ovakvu prednost u odnosu na SDP.

Orah je zadnjih mjeseci u stalnom rastu i sada je kao treća opcija stao na 13,8 posto. No zato su Laburisti u ogromnom padu: nakon EU izbora i odlaska Dragutina Lesara stranka ne bi prešla ni prag i uživa potporu četiri posto birača.

Gužva na 3 posto

Blok umirovljenika je na 3,7 posto, HSS na 3,6 posto, HDSSB na 2,7 posto, a Hrast ima potporu od 2,7 posto. HSP Ante Starčević uživa potporu od 2,5 posto, a HNS je 'živnuo' i sada je na 2,3 posto. Ostale stranke imaju potporu od 7,7 posto birača, a neodlučnih je 10 posto birača.

HDZ-ova koalicija – prvi izbor birača

HDZ-ova koalicija od šest stranaka u ovom trenutku uživa potporu 32,5 posto birača. Kukuriku koalicija u ovom trenutku uživa potporu 23,4 posto birača. Orah je na 13,4 posto potpore kao treća opcija.

Savez za Hrvatsku zapravo bi jedini još mogao - da su izbori - preskočiti prag i osvojiti 6,4 posto glasova birača, a puno teže bi to bilo Bandićevoj listi s mogućih 4,7 posto birača ili Laburistima s 4,5 posto birača. Ostale liste osvojile bi 4,9 posto, a 10 posto je neodlučnih.

Smjer Hrvatske – loše, loše

Smjer Hrvatske također je tradicionalno pesimističan - sada 83 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Njih 10 posto misli suprotno, a ne zna sedam posto birača. I tu se bilježi šest mjeseci uzastopna rasta pesimizma.

Koalicija – birači joj vjeruju sve manje

Vladajuća koalicija će odraditi mandat do kraja. Misli to 55 posto birača. A da će se raspasti prije, misli 36 posto birača. I tu je došlo do velike promjene, bolje reći - u tri mjeseca broj onih koji misle da će se Vlada raspasti gotovo se udvostručio - s 19 na 36 posto. Isto tako se istopilo dvije trećine onih birača koji su mislili da će Vlada odraditi mandat do kraja.

Predsjednički blagi pad popularnosti

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno prije objave da će Kolinda Grabar Kitarović biti HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, prije prvih najava djelovanja novih ministara te isto tako nije obuhvatilo povratak Radimira Čačića na političku scenu.

Predsjednik Josipović blago je izgubio potporu birača u lipnju, ali ga i dalje podupire visokih 68 posto. No u izbornoj godini to mu je drugi najlošiji rezultat. Mirela Holy je 'postojana' druga na listi političara s 67 posto potpore. Josip Leko je s potporom od 44 posto. Kao i stranka, Dragutin Lesar gubi potporu te trenutno o njemu pozitivno misli 41 posto birača. Još prije mjesec dana uz njega je bilo 51 posto birača. Zato je Ruža Tomašić povećala potporu među biračima i sada je uz nju 40 posto birača. A Vesna Pusić je izgubila potporu birača te je uz nju sada 30 posto birača. Još početkom godine o njoj je pozitivno mislilo 43 posto birača. Tomislav Karamarko zacementirao se, ali više ne kao zadnji - sada je pretposljednji. Zoran Milanović je u šest mjeseci pada gotovo dvostruko izgubio potporu - s 32 posto na samo 18 posto u lipnju.