KAKO? ZAŠTO I PO KOJOJ CIJENI?

HDZ-ov plan: Krugom tunela dobit ćemo Kaliforniju Europe

Bionic
Reading

Podvodnim tunelima u krug i tako bismo napravili od tog dijela splitskog priobalja Kaliforniju Europe, ali i decentralizirali Zagreb prema Dalmaciji. Umjesto projekta volontiranja za 1.600 kuna, uveli bismo poticaj zapošljavanja po jednog novog zaposlenika bez davanja i doprinosa kroz tri godine, otkriva Marko Kolaković, predsjednik gospodarskog odbora HDZ-a u emisiji Veto na Jabuka TV-u

Ako HDZ dođe na vlast, mjera ministra rada Miranda Mrsića o zapošljavanju pripravnika bez osnivanja radnog odnosa za 1.600 kuna mjesečno bila bi prošlost, a umjesto nje bi se svaki poduzetnik poticao na zapošljavanje jednog novog zaposlenika bez plaćanja davanja i doprinosa na tri godine, najavio je to gostujući u emisiji Veto na Jabuci TVMarko Kolaković, predsjednik gospodarskog odbora HDZ-a.

'To je jedna od konkretnih mjera koju razvijamo i analiziramo u našem gospodarskom programu. Time pokazujemo da se moglo bolje iskoristiti taj novac i pokrenuti zaposlenost na, evo recimo, ovaj alternativni način, a ne davanje 1.600 kuna mahom u javne tvrtke', kazao je Kolaković.

Kolaković je u emisiji Veto iznimno branio javne investicije i ideju da one budu glavna poluga za izvlačenje zemlje iz recesije. No isto ne misli i Martina Dalić, saborska zastupnica HDZ-a, koja je u jednim dnevnim novinama u autorskom tekstu negativno govorila o tome.

'Kolegica Dalić ima svoj stav koji je iznijela i zna zašto ih je iznijela. HDZ je demokratska stranka, ali predsjednik Karamarko je taj koji donosi zaključke i odluke. Koliko ja znam, a nešto znam, HDZ ide s programom javnih investicija koji ćemo potpuno prezentirati krajem travnja', kazao je Kolaković koji u gospodarskom timu HDZ-a vidi novi val novih lica koji bi trebali preuzeti vodeće ekonomske pozicije u HDZ-u.

Kolaković tvrdi kako je isplativost podvodnih tunela koji bi spajali otoke iznimno isplativa te da atrakcija nije samo u njihovoj vizualizaciji. Tvrdi kako bi se dio splitskog priobalja povezanog u krug sa tri otoka višestruko isplatilo, a da bi to bila, kako nazivaju u HDZ-u, Kalifornija Europe.

'Recimo mi bismo sa podvodnim tunelima spojili Brač, Hvar i Šoltu, napravio bi se krug tunela i time bismo dobili Kaliforniju Europe. Riječ je o području koji ima razvijeniji turizam; to bi moglo biti i strateški zaokret našeg gospodarstva spram decentralizaciji Zagreb prema Dalmaciji koja je po meni puno bolje i kvalitetnije područje i za život i za sve ostalo. Ovaj projekt otvaraju mnoge druge gospodarske projekte uz te tunele, ali i naseljavanje otoka. Ti tuneli nude poziciju povratka dijaspore koji bi otišli sa otoka', kazao je Kolaković koji o konkretnim cijenama ulaganja nije želio govoriti. Rekao je tek da bi za splitski projekt podzemnih tunela cijena bila oko 45.000 eura po dužnom metru


Podsjetimo, Marina Dalić je u osvrtu za Jutarnji list nedavno je navela da ovih dana javni prostor popunjavaju vijesti o oživljavanju (pra)starih graditeljskih vizija i da se iznose nove ideje kako bi se javni sektor mogao angažirati na novom investicijskom naporu.

'Javno-investicijske ideje su tim čudnije ako se zna, ili se uz malo truda može saznati, da je upravo pretkrizno oduševljenje javnim investicijama značajno odredilo naše aktualne gospodarske probleme', ocijenila je u osvrtu Dalić. Zaključila je da je 'nejasno zbog čega itko misli da bi visoko zaduženoj hrvatskoj ekonomiji, sa slabim i nisko konkurentnim privatnim sektorom koji je opterećen nepovoljnom poslovnom klimom koristile nove velike državne investicije'.

Njezin je istup, kako se neslužbeno moglo doznati u HDZ-u, naljutio vrh stranke, s obzirom da je Karamarko još u svibnju kao jedan od strateških projekata stranke naveo izgradnju tunela kojima bi se obala povezivala s otocima ali i otoci međusobno, a taj se projekt proteklih dana spominjao i u neslužbenim najavama HDZ-ova gospodarskog foruma, uz projekte navodnjavanja i izgradnje kanala Dunav-Sava.
'Neki su se zalagali i da se Martini Dalić odmah oštro odgovori putem medija, no prevladao je stav da je bolje smiriti situaciju, s obzirom da su blizu izbori', rekao je Hini jedan Karamarkov suradnik

Među HDZ-ovim saborskim zastupnicima moglo se, pak, čuti da se na javnu kritiku stranačke politike Dalić odlučila revoltirana činjenicom da stranka nije prihvatila njezin prijedlog da se u saborsku proceduru pošalje zakonski tekst kojim bi se reformirao sustav napredovanja u državnoj administraciji.

'Surađivao sam s gospođom Dalić na pripremi kompletne strategije reforme državne uprave i ona je u stranačkoj proceduri, no nisam siguran da je dobra ideja da zakonske prijedloge koji bi proistekli iz te strategije šaljemo u Sabor, jer znamo kako se postupa s oporbenim prijedlozima, koji se godinama povlače po dnevnom redu', kazao je Hini jedan HDZ-ov zastupnik.

Takav stav stranačkih kolega ogorčio je Dalić, koja se, kaže zastupnik, nije obazirala na savjete da zbog nesuglasica 'ne treba odmah pokupiti prnje i otići'.

HDZ-ovci u Saboru prepričavaju da je Dalić nakon toga odbila govoriti u ime Kluba o rebalansu državnog proračuna te da se na dan rasprave o rebalansu u sabornici pojavila na svega pet minuta, iako se od nje, kao bivše ministrice i osobe koja je prepoznata kao jedan od ključnih ekonomskih stratega HDZ-a, očekivalo da aktivno sudjeluje u raspravi o toj važnoj temi.

Iz HDZ-a su, međutim, na Hinin upit odbili tumačenje da se istupom u Jutarnjem listu Dalić izravno suprotstavila javno proklamiranoj gospodarskoj politici HDZ-a.

'Saborska zastupnica gospođa Martina Dalić, kao doktorica ekonomskih znanosti, na zahtjev jednog dnevnog lista napisala je osvrt na temu financiranja kapitalnih projekata iz državnog proračuna. Ako zanemarimo tendencioznu i zlonamjernu opremu teksta, na koju ona nije mogla utjecati', izneseni stav dr. sc. Dalić o toj problematici usklađen je s gospodarskim programom HDZ-a, tim više što svi članovi HDZ-ovog gospodarskog tima smatraju kako nije vrijeme za dodatno opterećenje i zaduživanje državnog proračuna', poručili su iz HDZ-a.

Ističu da gospodarski program stranke sadrži niz mjera koje bi trebale omogućiti stabilni razvoj malog i srednjeg poduzetništva te da je na tim mjerama osobno radila i Dalić.

'Što se tiče projekata o kojima je tendenciozno i selektivno isti dnevni list pisao prije nekoliko dana, oni nisu 'gospodarski program' - već manji dio HDZ-ovog kataloga strateških projekata', stoji u pisanom odgovoru HDZ-a.

Napominju da financiranje tih projekata nije predviđeno iz državnog proračuna, nego iz drugih izvora, kao što su koncesije i EU fondovi, 'iz kojih, zahvaljujući nesposobnosti ove vlade još nismo povukli niti lipe'.