ZA SVE JE KRIVA RATIFIKACIJA

HDZ otkrio razlog jučerašnjeg žestokog Milanovićevog nastupa

19.09.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Nakon što se premijer Zoran Milanović jučer u još neviđenom izdanju, žestoko obračunao s HDZ-om i HDSSB-om, glavna oporbena stranka danas je odlučila reagirati na, kako kažu, ponižavanja i uvrede kojima su jučer bili izvrgnuti

Zoran Milanović jučer je bio bahat, agresivan i bezobrazan. Očekivali smo nakon šest mjeseci da se bolje pripremio. Očekivali smo jednog racionalnog, argumentiranog, civiliziranog i europskog Zorana Milanovića, međutim vidjeli smo ga u najgorem mogućem svjetlu. Vidjeli smo ga kao predsjednika Vlade koji ne odgovara na pitanja, ne polemizira, ne iznosi argumente, već na uvredljiv način komunicira sa zastupnicima, iznosi uvrede osobne prirode i zastupnike ponižava', izrazio je stav HDZ-a Gordan Jandroković.

Posebno se osvrnuo na riječi koje je premijer Milanović uputio zastupniku HDZ-a Davoru Stieru. 'Njegova poruka je ta - ti se nisi rodio u Hrvatskoj, ne poznaješ Hrvatsku i to znači da je ne voliš. To govori čovjeku koji je bio jedan od najvažnijih ljudi u završetku pregovora o ulasku u EU. Osim toga, šalje se poruka onima koji su došli u Hrvatsku, ali i onima koji su mislili vratiti u Hrvatsku da ne poznaju Hrvatsku, da je ne vole i da ih tu ne trebamo. Tko je taj Zoran Milanović da može određivati tko voli i ne voli Hrvatsku', prokomentirao je Jandroković

Iako su u HDZ-u mogli reagirati već jučer pa čak mogli i napustiti sabornicu, Jandroković kaže da su htjeli vidjeti kakve će biti reakcije. 'Smatramo da iza te bahatosti stoji nesigurnost i strah, jer je Milanović svjestan da u osam mjeseci nije ostvario nikakve rezultate i da su rezultati njegove Vlade porazni', rekao je Jandroković.


Otkrili su u HDZ-u pravi razlog jučerašnje 'predstave'. Naime, smatraju da se napadom na oporbu htjela sakriti činjenica da Vlada odustaje od ratifikacije sporazuma Tuđman - Izetbegović. 'Najava da će se sporazum ratificirati 2/3 većinom po nama znači odustajanje od te ratifikacije, jer je Milanović svjestan da HDZ i neke druge stranke neće ratificirati sporazum. Iza tog državništva na koje se voli pozivati, iza snage i odlučnosti stoji slabost, nesigurnost, neznanje i nesposobnost', rekao je Jandroković, poručivši da je ovo, nakon Pelješkog mosta, još jedna odluka koja je opozvana.

U HDZ-u su još jednom ponovili kako smatraju da s ratifikacijom ne treba žuriti, s čime se 'slažu i međunarodni stručnjaci', ali i 'Tuđman i njegovi nasljednici' koji su također govorili da ne žele ratificirati sporazum. Da su na vlasti u HDZ-u uopće ne bi govori o ovoj temi, u koju su u Kukuriku koaliciji 'slučajno uletjeli'. Fokusirali bi se na 'ratifikaciju pristupnog ugovora', a sporazum s BiH ostavili za budućnost.

Novinari su Jandrokovića podsjetili da je Milanovića usporedio sa Sanaderom. 'Ja sam rekao da je bio agresivan i bezobrazan prema nekim zastupnicima. Ono što smo mi u HDZ-u naučili da je to ponašanje koje ne treba prakticirati u politici i vama je vidljivo da se HDZ mijenja', rekao je Jandroković

Na pitanje je li predsjednik HDZ-a i predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Tomislav Karamarko trebao stati u obranu svojih zastupnika, Jandroković je poručio da će se 'on sasvim sigurno očitovati o tome što je bilo'.

Milanović odgovara Stieru