porez na mjesečnicu

HDZ odbio niži PDV na menstrualne higijenske potrepštine

16.03.2023 u 22:48

Bionic
Reading

Od predloženih amandmana na konačne izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, vladin predstavnik prihvatio je samo amandman Darka Klasića (HSLS) kojim bi se stjecanje prava na rad tražitelja međunarodne zaštite skratilo sa šest mjeseci na tri mjeseca

Klasić je amandmanom tražio da se taj rok dodatno skrati za tri mjeseca zbog stanja na tržištu rada i radi njegove liberalizacije te olakšavanja zapošljavanja tražiteljima međunarodne zaštite jer je ekonomska i egzistencijalna neovisnost osnovni preduvjet osamostaljivanja tražitelja.

Pri tome, vladin predstavnik odbio je svih osam amandmana Kluba zeleno-lijevog bloka na taj prijedlog zakona, a među kojima je bio i onaj da se rok u kojem tražitelj stječe pravo na rad smanji s predloženih šest na dva mjeseca. Urša Raukar Gamulin upozorila je da deseci tisuća radnika nedostaju u svim djelatnostima.

"Smatramo da je upravo zbog nedostatka radne snage potrebno zakonodavstvo prilagoditi tome da strani državljani, tražitelji zaštite, u ovom slučaju dobiju priliku i imaju pozitivan zakonski okvir da ostanu u Hrvatskoj jer gotovo da smo situaciji da ne znamo tko je kome ovdje više potreban - strani državljani nama ili mi njima", rekla je.

Također, vladin predstavnik odbio je i sve oporbene amandmane na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te na konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

Glasovac (SDP) nezadovoljna odbijanjem smanjenja PDV-a na smrznuto meso i ribu te za menstrualne higijenske potrepštine

Izrazivši nezadovoljstvo odbijanjem sva četiri SDP-ova amandmana na taj prijedlog zakona, Sabina Glasovac rekla je da su njima, među inim, željeli ublažiti inflatorni udar na građane i pomoći domaćoj mesnoj industriji tako što bi se PDV na smrznuto meso, ribu i mesne prerađevine smanjio s 25 posto na pet posto.

Upozorila je da će zbog porasta ulaznih troškova doći do značajnog poskupljenja na policama trgovina te do velikog pada potražnje i proizvodnje uz porast prekogranične kupnje.

Glasovac je izrazila nezadovoljstvo i odbijanjem predloženog amandmana da se smanji PDV na menstrualne higijenske potrepštine za žene na pet posto.

Upozorila je da žene zbog toga što moraju kupovati neophodne higijenske potrepštine u proračun uplaćuju 15 milijuna eura godišnje kroz "porez na mjesečnicu".  Stoga, smatra, minimum koji država ženama može vratiti je da ne oporezuje jednom od najviših stopa PDV-a te higijenske potrepštine, koje su sada oporezovane sa 13 posto, kao i kino- ulaznice ili smještaj u hotelima s doručkom.

Također, upozorila je i da 10 posto žena i djevojaka nema financijsku mogućnost omogućiti si higijenske potrepštine i održavati svoje  menstrualno zdravlje.

Vladajući su odbili i sve amandmane Kluba Za pravednu Hrvatsku te klubova Centra i Glasa i Zeleno-lijevog bloka na konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona  o doprinosima.