RAZBIJANJE TABUA I STIGME

Sutra počinje kampanja V za Vaginu. Otkrivamo što će se tim povodom dijeliti na ključnim lokacijama u Zagrebu

27.05.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Povodom Svjetskog dana menstrualne higijene koji se obilježava ove subote 28. svibnja brend Libresse će toga dana na ključnim lokacijama u Zagrebu dijeliti besplatne uloške. Točnije, besplatni higijenski ulošci dijelit će se na Trgu bana Jelačića, Cvjetnom trgu, oko HNK-a, te na Zrinjevcu, Jarunu, Bundeku i u Maksimiru, u jutarnjim satima

Osim u Zagrebu, ova inicijativa održat će se i u drugim hrvatskim gradovima - Splitu, Rijeci, Opatiji, Osijeku, Puli, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku. Obilježavanjem Svjetskog dana menstrualne higijene, kojeg je pokrenula njemačka neprofitna organizacija WASH United 2013. godine, ukazuje se na važnost razbijanja tabua i stigme oko menstruacije, te podiže svijesti o problemu menstrualnog siromaštva koji je prisutan diljem svijeta.

Menstrualno siromaštvo prisutno je i u Hrvatskoj, što je dokazalo istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz 2020. godine. Čak 33 posto žena u Hrvatskoj prisiljeno je štedjeti na ulošcima, deset posto njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale, a 36,4 posto žena mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Libresse je početkom travnja pokrenuo kampanju 'V za vaginu' s ciljem podizanja svijesti o problemu menstrualnog siromaštva i poticanja cijelog društva na njegovo rješavanje. Svi zainteresirani mogu podržati ovu kampanju na Libresse društvenim mrežama te podijeliti svoje priče na Facebook i Instagram kanalima korištenjem oznaka #LibresseHrvatska #ZaVaginu.