'BAŠ BIH VOLIO TO VIDJETI'

Plenković: Oporba neće podržati Istanbulsku konvenciju? Bezobrazno i bahato!

20.03.2018 u 11:51

Bionic
Reading

Dajući izjave za novinare nakon prezentacije 'Usmjereni na budućnost' u sjedištu tvrtke Ericsson u Zagrebu, premijer Andrej Plenković komentirao je najave iz oporbe da neće podržati Istanbulsku konvenciju ako ona bude sadržavala ikakve dodatke ili interpretativnu izjavu

'Baš bih volio to vidjeti, jako bih volio da oporba bude toliko bezobrazna i bahata nakon toliko prozivanja i na neviđeno', komentirao je premijer Andrej Plenković mogućnost oporbe da ne glasuje za Istanbulsku konvenciju, donosi N1.

Plenković je objasnio kako rade na finalizaciji interpretativne izjave koja će doći na sjednicu Vlade te da želi usuglasiti sadržaj s partnerima.

'Želio bih postići što širi konsenzus o dokumentu koji ima kao cilj sprečavanje nasilja nad ženama i u obitelji te otkloniti strahove onih koji u vezi tog teksta vide neke opasnosti', rekao je Plenković.

Istaknuo je da je ono što se trenutno događa u javnom prostoru svojevrstan pokušaj da se diskreditira sadržaj Konvencije te da će njegova vlada napraviti 'ono što SDP-ova nije'.

'Vlada će ratifikaciju pripremiti i poslati u Sabor, a nakon toga slijedi rasprava. Mislim da je dobro da se o tome u Saboru sadržajnije raspravi. Ja tu ne vidim nikakve skrivene namjere. Ne vidim nikakvu promjenu u kontinuitetu hrvatske politike svih opcija u pogledu Konvencije', rekao je Plenković.

Komentirao je i najave SDP-a da u slučaju popratne izjave neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

'Volio bih da oporba bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji - to bi govorilo da je cijeli ovaj pokušaj bilo politikanstvo', rekao je Plenković i obrazložio svoju izjavu.

'Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu ratificirati, sad na neviđeno prijeti da neće biti za. Kakav kredibilitet mogu imati?', upitao je Plenković te dodao:

'Zašto bih ja kao premijer, kao predsjednik HDZ-a dopustio da to bude tema jednog političkog spektra? Ne dam! To je tema svih građana', poručio je premijer.

  • +5
Premijer na prezentaciji aktivnosti pod nazivom Usmjereni na budućnost u Ericssonu Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Šef SDP-a Davor Bernardić prošlog tjedna je, naime, poručio kako će SDP podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije samo u cjelovitom obliku, bez ikakvih ograda.

'Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije bez ikakvih ograda, bez tzv. poljskih ili sličnih modela. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu, nitko u Hrvatskoj ne smije imati ništa protiv drugih i drugačijih, protiv gej populacije ili transrodnih osoba', rekao je Bernardić nakon što je premijer najavio ratifikaciju, istaknuvši kako mu je drago što je Vlada shvatila da kao civilizirana i proeuropski orijentirana država moramo uvažavati i one koji su po rodnom opredjeljenju bitno drugačiji od 'njihova konzervativnog poimanja braka i bračne zajednice'.

Bernardić je tada rekao kako se nagađa da će Hrvatska ratificirati taj dokument na sličan način kao i Poljska, a tome u prilog je naveo i izjavu ministrice Nade Murganić da će Vlada prihvatiti Konvenciju 'uz određene ograde'.

'Za nas je prvi uvjet to da nitko ne smije biti diskriminiran, a naša je obveza da žene budu zaštićene od nasilja. No došlo je i vrijeme da u Hrvatskoj jasno kažemo da smo 'svi mi ljudi' i da ne smije biti nikakve diskriminacije 'drugih i drugačijih'', rekao je Bernardić prošlog tjedna pred novinarima.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia