VLADAJUĆI ZATRPANI MAILOVIMA

Bačić: Ne razmišlja se o izvanrednim izborima, to je spin

20.03.2018 u 12:46

Bionic
Reading

Deseci pa i stotine mailova sigli su na adrese HDZ-ovih zastupnika zbog Istanbulske konvencije, potvrdili su novinarima u Saboru HDZ-ovih Branko Bačić i Željko Reiner, no kakav će stav stranka zauzeti otkrit će, poručili su, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

Iako je u tjedniku Nacional objavljeno da Plenković razmišlja o izvanrednim izborima, to je demantirao predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić. 'Koliko imam informacija, takvog prijedlog nema niti ga očekujem i niti se razmišlja o izvanrednim izborima. Nama je cilj stabilna Vlada i da se najavljene reforme realiziraju. To je spin koji je dat u javnosti', kazao je Bačić u Saboru.

Progovorio je i o različitim stavovima HDZ-ovaca po pitanju Istanbulske konvencije. 'Nije moje nikoga nagovarati. Svaki zastupnik ima svoj integritet, kako o Istanbulskoj tako i za svaki drugi zakon. Mi ćemo provesti raspravu i na klubu, a prije toga i na Predsjedništvu stranke i sukladno tome ćemo se kao klub zastupnika i ponašati', rekao je Bačić.

Potvrdio je da je nakon inicijative udruge 'U ime obitelji' dobio desetke mailova. 'Dobio sam bezbroj mailova o Istanbulskoj konvenciji. To je pravo udruge 'U ime obitelji' i organizirati prosvjede i slati nama zastupnicima stavove, ali mi smo politička stranka koja u ovom trenutku nosi odgovornost za RH i mi ćemo prije donošenja odluke iskazati stav o konvenciji', kazao je Bačić.

Iako su se pojavile spekulacije da bi netko od protivnika Istanbulske konvencije, u slučaju njene ratifikacije, podržali oporbeni prijedlog opoziva Martine Dalić, Bačić se ne boji takve situacije. 'To vam od prvog dana govorim da prijedlog za opoziv po meni nije na razini potrebnoj da bi se tražila ostavka. Tu će vladajuća većina biti jedinstvena', rekao je HDZ-ovac.

  • +10
Branko Bačić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sam zahtjev za opoziv, potvrdio je SDP-ov Peđa Grbin, trebao bi biti predan danas ili sutra. Što se pak tiče Istanbulske konvencije, još prošli tjedan šef SDP-a Davor Bernardić kazao je da je stav SDP-a da se podrži samo cjelovita konvencija, bez ikakvih ograda, pa i financijskih. Iz Vlade su, naime, najavili ograde vezane uz financije, odnosno naknadu štete žrtvama gdje će Vlada tražiti prolongiranje rokova.

Upitan hoće li podržati Konvenciju, Grbin je kazao: 'Istanbulska konvencija je u proceduri, a mi sad imamo mogućnost da se neke točke dnevnog reda stave na raspravu i glasovanje. O SDP-ovom prijedlogu sigurno ću glasati za. A što se tiče prijedloga vlade nismo ga vidjeli ni vi ni ja i teško mi je reći hoće li se raditi o dokumentu koji će dobiti moju potporu. Dakle, moram pričekati da vidimo.'

Međutim, iako Bernardić najavljuje da neće podržati konvenciju ako će biti financijskih ograda, ima onih u SDP-u koji smatraju da bi SDP trebao podržati Konvenciju uklliko će ograde biti samo one dozvoljene.

'Da li postoje podjele o dokumentu kojeg još nismo vidjeli? Ne, ne postoje jer nismo vidjeli dokument. Ne znamo što tamo piše, ne znamo ni kako se stvari razvijaju i hoće li ograda uopće biti. Sjetite se da smo rekli da ograde mogu biti samo uz točno određene članke, pa vladajući kad su to shvatili onda su malo reterirali. Onda smo u ponedjeljak imali da će uz Konvenciju pisati da je u skladu s Ustavom. Ako pogledate svaki zakon on ima prvu točku ustavnu osnovu za donošenje. Što ćemo imati dvije ustavne osnove?', poručio je Grbin.