MILANOVIĆ PORUČIO:

'HDZ nema program, sve je to finta!'

23.04.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović komentirao je HDZ-ovo predstavljanje investicijskih potencijala i kritike Vladi da nema gospodarske politike. Milanović je rekao kako Vlada provodi sve što su u HDZ-u nabrojali

'Sve mi to radimo, ali to nije gospodarski program, to je jedna obična finta HDZ-a. Gospodarski program je koncepcija, porezna politika, politika proračuna, proračunskog deficita i njegove održivosti. O tome nismo i nećemo čuti ni riječi, ni danas, ni jučer, ni sutra jer ne znaju što bi rekli i nemaju rješenja za to, a priče o tunelima ispod Jadrana čak više nisu ni zabavne. To je neozbiljno', poručio je Milanović.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako HDZ-u ništa ne vjeruje.

'Imali su tolike šanse, i na kraju ponavljaju sve što smo im mi govorili. Da su nam barem isprojektirali neke projekte ili riješili studije utjecaja na okoliš ili pripremili zakondavni okvir da to možemo realizirati, već bi mi to sve legalizirali. Ovako smo izgubili dvije godine godine na apsolutnu nepripremljenost projekta koje oni sada govore da žele realizirati. Ja im ne vjerujem.'


Vrdoljak priznaje kako je napravljen nedovoljan pomak na poboljšanju investicijske klime, ali odgovornost vidi i u prijašnjim vladama.

'Pomak je napravljen, ali ne dovoljno brzo i efikasno kako se očekivalo i očekuju se daljnje mjere kako bi se to poboljšalo. Odgovornost je 20 godina vođenja politike koja je vodila u pravilu u propast gospodarstva, koja se bavila dobivanjem izbora, a ne strateškim i gospodarskim razvojem Hrvatske. Naša odgovornost je što na početku mandata nismo krenuli odlučno u reforme. Mogli smo biti brži i efikasniji', poručio je Vrdoljak.

'Ova Vlada sada radi ono što je prethodna trebala, a nije napravila na području pripreme EU projekta', odgovorio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predsjedniku HDZ-a, koji je na današnjoj HDZ-ovoj konferenciji kritizirao Vladu da u deset mjeseci otkako smo članica EU, nismo povukli niti kune bespovratnih sredstava.

'Puno posla je napravljeno, upravo u tom dijelu pripreme projekata, što nažalost ranija Vlada, ona prije nas nije napravila. Ono što ovu Vladu obilježava je ubrzani proces i pripreme i ugovaranja. Dakle, projektima smo kompletno pokrili novce koje smo do sada imali na raspolaganju, a sada ovih novih 8,5 milijardi iz 2014. ćemo pokriti projektima do kraja ove godine, taman do kada završimo i ukupni proces programiranja i pripreme institucija', rekao je Grčić.