TRAŽE RASPRAVU

HDZ: Moguć referendum o zdravstvenom odgoju

22.12.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Osječki Gradski odbor HDZ-a zatražio je danas od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pokretanje široke javne rasprave o uvođenju zdravstvenoga odgoja u škole, a u suprotnom je najavio mogućnost pokretanja referenduma o tome pitanju.

Politički tajnik osječkoga HDZ-a, Milan Opačak, istaknuo je na konferenciji za novinare kako ministar Željko Jovanović ovu temu uopće nije stavio na javnu raspravu, a da su roditelji tek sada došli do pojedinih saznanja.

Kazao je kako HDZ-u nije sporno uvođenje zdravstvenog odgoja kao predmeta, već način na koji je to napravljeno, te kako je sporan modul o spolno-rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju.

Podsjetio je da je taj kontroverzni modul izazvao i reakciju Crkve, a, kazao je, s obzirom da se, prema rezultatima popisa stanovništa 87 posto građana izjasnilo kao katolici, a ukupno 93 posto kao vjernici, od ministra Jovanovića HDZ traži širu raspravu.

U javnoj raspravi, napomenuo je Opačak, vidjele bi se što želi većina građana Hrvatske, koji su se izjasnili kao vjernici.

Smatramo da roditelji moraju imati mogućnost izbora, iz Osijeka su krenule mnoge promjene i, ukoliko bude potrebno, iz Osijeka ćemo pokrenuti i referendum o ovome pitanju, kazao je Milan Opačak.

Dodao je kako je Crkva stala na stranu roditelja, a da su se vladajući obrušli na Crkvu dok "SDP želi baciti Crkvu na margine", i "ne želi nikakav dijalog".

Predsjednik Odbora za prosvjetu i znanost osječkoga gradskog HDZ-a Srećko Tomas pozvao je sve roditelje koji se ne usude javno istupiti, da "istupe javno i pobune se protiv toga" te da im HDZ daje potporu, kao i ravnateljima, posebice katoličkih škola, koji su se izjasnili kako ne žele takav program uvesti u svoje škole.

Tomas je kazao kako političari često naglašavaju da se Crkva nema što miješati u određene stvari, ali - dodao je - "Crkva nisu samo biskupi i klerici, već i mi vjernici, koji tražimo od naših biskupa i svećenika da istupaju javno i iznose naša stajališta".

Ocijenio je da takve poruke političara Crkvi i vjernicima graniče s onima iz komunizma, u kojima se govorilo da je religija opijum za narod, te da se to sada želi poručiti na drugi način, što drži neprihvatljivim.