MILORAD PUPOVAC

'HDZ je napustio demokršćanstvo, zato raste govor mržnje i nasilje'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2016 16:16
  • Objavljeno 08.03.2016 u 16:05
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U prošloj godini evidentirano je značajno povećanje slučajeva etnički motoviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj, pokazuju podaci iz biltena Srpskog narodnog vijeća (SNV) na čijem je predstavljanju u utorak predsjednik SNV-a i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio da su glavni uzroci takvim podacima porast nacionalizma, nastupanje povijesnog revizionizma, te militarizacija javnog prostora i svijesti

Po podacima SNV-a, prikupljenima u suradnji s klubom zastupnika SDSS-a u Saboru, u 2014. godini zabilježena su 82 slučaja etnički motoviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje, dok je lani zabilježeno 189 takvih slučajeva. Sama brojka veća je i zbog promjene metodologije prikupljanja podataka, te je veća pažnja posvećena praćenju medija.

HDZ napustio demokršćansku orijentaciju

Razlog takvim podacima je sve očitiji nacionalizam koji se razbuktava od ulaska Hrvatske u EU, suprotno europskom opredjeljenju Hrvatske, ocjenjuje Pupovac koji je za to prozvao HDZ i njegovo, kako je rekao, napuštanje demokršćanske orijentacije. 'Usmjeravaju se prema izrazito nacionalističkom političkom djelovanju i političkom savezu s onima koji ne samo da su nacionalisti nego zastupaju pronacističke, u našim okolnostima proustaške stavove', ustvrdio je.

Objašnjava kako cijeni HDZ koji je bio demokršćanski i koji je jačao tu stranačku komponentu kao pretpostavku političke stabilnosti u Hrvatskoj, bez koje nema demokracije u Hrvatskoj i ne može je biti.

'Kao što je nije bilo bez demokršćanskog HSS-a između dva rata, tako je ne može biti ni danas. I to treba biti jasno i lijevima i desnima, a meni kao socijalistu po orijentaciji i Srbinu u Hrvatskoj, to je odavno jasno. Ali, nažalost, nekim ljudima u novom vodstvu HDZ-a to nije jasno i oni stranku izvode izvan sfere demokršćanstva i daju prostora onima koji su doveli do situacija opisanih u biltenu"', naglašava Pupovac.

U hrvatskom društvu nema tolerancije prema razlikama i oslobađaju se potencijali mržnje, a time i osjećaj da se smije slobodno govoriti jezikom mržnje i toga je sve više, ne samo na marginama nego i u centru te u javnom prostoru, dodao je.

Jedan od razloga je i povijesni revizionizam koji 'oživljava retoriku koja pod krinkom obračuna s antikomunizmom zapravo obnavlja poražene snage i ideologije iz Drugog svjetskog rata i nastoji iskriviti, relativizirati i negirati povijesne istine, služeći se udarcima po onome što u Hrvatskoj zapravo ne postoji, a to je bilo koja vrsta ideje koja bi bila povezana s veličanjem komunizma uopće, a kamoli komunističkih režima', kaže Pupovac.

Treći razlog vidi u militarizaciji javnog prostora i svijesti građana 'bilo na temelju povijesnih bilo na temelju aktualnih ocjena što Hrvatskoj treba'. 'Militarizacija povijesnog hoda Hrvatske, militarizacija njezinog političko-nacionalnog identiteta. Pri čemu oni koji to rade ne razumiju da ne rade ništa drukčije od onoga što su radili najcrnji komunistički režimi ili najcrnja razdoblja jugoslavenskog režima na koji se pozivaju da im je opravdanje', ustvrdio je.

'Ovaj bilten nije samo zbog Srba već zbog našeg građanskog osjećaja odgovornosti prema onome što se događa u društvu, a nije se događalo do prije tri godine na takav način, u tolikim razmjerima", poručio je te kazao da Hrvatska danas više ne može reći da je funkcionalna pravna država. Smatra i da Hrvatska nikada ne bi bila dio 'europske kuće' da je sadašnja situacija u društvu bila u godinama koje su prethodile ulasku u EU.

'Borcima protiv četnika' partizani likvidirali rođake četnike

'A danas se za one koji su pomogli da se uđe u tu kuću, kao što je stranka kojoj pripadam, kaže - 'nikada više sramotne i ponižavajuće koalicije s SDSS-om'. A oni koji su u komunizmu stekli sve i kojima su partizani likvidirali rođake koji su bili članovi četničkoga pokreta u to vrijeme, oni sebi danas daju za pravo da nas prozivaju kao mrzitelje. Zašto? Zato što mrze i proizvode mržnju. (...) Zaustavimo to ako možemo', poručio je.

Institucije ili toleriraju govor mržnje ili ne znaju što je, a on ima razornu snagu po društvo i odnose među građanima i riječ je o pojavi koja raste i dovodi do toga da mržnja izjeda slobodu, a onda neki tu mržnju koriste kao sredstvo za osvajanje i zadržavanje moći, upozorava Pupovac. 'Ako MUP, DORH i Ministarstvo pravosuđa ne djeluju, onda Ustav i zakon ostaju mrtvo slovo na papiru', naglašava.

A ako netko misli da će to stati na Srbima taj se teško vara, dodaje Pupovac te kao primjere navodi Zdravka Mamića, sada savjetnika u Dinamu koji je 'Srbin, balija i ciganin samo zato što je to što jest', te intendanta riječkog HNK-a Olivera Frljića kojem je provaljeno u stan, kao i u stan njegove djevojke.

Frljića su prozvali 'četnikom' i napadaju ga 'hrabri borci protiv četništva' koji u svojim obiteljima imaju one koji su na kraju i nakon Drugog svjetskog rata ubijeni jer su proglašeni 'četnicima', navodi Pupovac.

'Oni koji danas misle da na temelju takve ideologije mogu ući u stanove i narušiti intimu i privatnost i posalati poruku zastrašivanja, takvi antikomunisti djeluju kao najgori staljinisti', poručio je. Nije želio reći o kome se radi, a na pitanje novinara zašto, odgovara: 'Bojim se da ih ne uplašimo pa da odustanu od lustracije, a ja jedva čekam da vidim kako će oni proći'.

Bilten 'Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.' podijeljen je u pet cjelina i pobrojava elemente govora mržnje ili širenja etničke netrpeljivosti u javnom prostoru, izjavama i postupcima javnih osoba, verbalne prijetnje i fizičko nasilje, oštećenje i uništavanje imovine, objekata i groblja te otpor uporabi ćirilićnog pisma, a bit će, kako je najavljeno, predstavljen premijeru Tihomiru Oreškoviću te u Europskome parlamentu.

Za govor mržnje najodgovorniji političari

Autorica biltena Tamara Opačić za sadašnju situaciju najodgovornijima smatra političare kojima je, kazala je, kao javnim osobama dužnost ograditi se od govora mržnje i osuditi ga.

Navela je podatke MUP-a da je u 2014. evidentirano osam zločina iz mržnje motiviranih etničkom pripadnošću, od čega su se tri odnosila na Srbe, dok je u 2015. 'zabilježen drastičan skok' . 'Tako ih je ukupno 16 motivirano etničkom mržnjom, a u 14 slučajeva žrtve su bili Srbi', upozorila je.

Navodeći neke od najvažnijih primjera govora mržnje, kazala je kako je najveći skok zabilježen kod javnih akcija, odnosno protuprosvjeda na aktivnosti koje su imale srpski ili antifašistički predznak, a takvih je u 2015. bilo 21. Navodi i nekoliko fizičkih napada koji su se dogodili u Rijeci, Zagrebu te na područjima od posebne državne skrbi, te proziva MUP jer u tim slučajevima nije djelovao temeljem Kaznenog već samo Prekršajnog zakona.

'Time se napadača i one koji to mogu potencijalno postati hrabri na čin nasilja', ocijenila je. Štetnim smatra i to što je policija nakon nedavnog napada trojice mladića srpske nacionalnosti na mladića Hrvata u Vukovaru pritvorila samo dvojicu od njih.

Prozvala je i DORH jer, kaže, gotovo uopće ne koristi pravo podnošenja prekršajnog naloga u slučaju javnog poticanja na vjersku, rasnu, nacionalnu i druge vrste netrpeljivosti.

Upozorila je i na inicijativu da se u službenu vojnu uporabu vrati ustaški pozdrav 'Za dom spremni' koju je, podsjeća, pokrenuo Branko Borković koji 'slovi za najizglednijeg kandidata za ministra branitelja'. 'Ovu inicijativu predsjednica Republike osudila je tek nakon inzistiranja javnosti', dodala je Opačić.

Traže sankcioniranje desnih medija zbog govora mržnje

Problem je i nesankcioniranje desno orijentiranih medija koji 'sve češće koriste laži, zastrašivanja i metode potjernica kako bi osbeshrabrili istaknutije članove srpske zajednice i sve koji misle drukčije da istupaju u javnom prostoru', kao i prenošenje u medijima izjava poznatih osoba koje se koriste govorom mržnje ili netolerenacijom prema Srbima, a kojih je u prošloj godini bilo 37.

'Prvaci su dvoje državnih dužnosnika - aktualni saborski zastupnik Branimir Glavaš koji je po izlasku iz pritvora poručio da je ponovno 'napunio akumulatore', i europarlamentarka Ruža Tomašić koja nam je, pak, poručila da možemo 'moliti Boga da Hrvatska ne počne čistiti svoje dvorište', kaže Opačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!