POBAČAJ POBIJEDIO PLAĆE

HDZ je mogao spasiti ravnopravnost u Europi

13.03.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Eurozastupnik Tonino Picula izrazio je u srijedu žaljenje zbog toga što Europski parlament nije podržao izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena, u kojemu se, među ostalim, tražilo izjednačavanje plaća. Izvješće je tijesno odbačeno, uz 298 glasova 'protiv' i 289 glasova 'za'. Od 12 hrvatskih zastupnika u EP-u, protiv su bili članovi HDZ-a i predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić

Zastupnici EP-a na sjednici u Strasbourgu u utorak odbili su podržati to izvješće, poznatije pod nazivom 'Zuber report' prema portugalskoj eurozastupnici Ines Cristini Zuber (GUE/NGL) koja ga je sastavila, a u kojemu je naveden niz mjera za povećanje ravnopravnosti žena i muškaraca, uključujući zajamčeno poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca ižene, zabranu otpuštanja tijekom rodiljnog dopusta, te zauzimanje zaborbu protiv seksističkih stereotipa.

S obzirom da su za prihvaćanje izvješća bila potrebna minimalno 294 glasa 'za', znači da bi ono prošlo da ga je, kojim čudom, podržala HDZ-ova petorka. A zašto nije?Konzervativna većina u EP-u izjasnila se protiv izvješća zbog liberalnog stajališta po pitanju pobačaja i prava LGBT osoba.

Izvješće preporuča državama članicama da među ostalim pravima žena štite i ono na dobrovoljni prekid trudnoće. Za razliku od Ruže Tomašić, koja otvoreno iznosi stav prema kojemu je 'daljnje plasiranje stavova o dobrovoljnom prekidu trudnoće kao ženskom pravu potpuno kontraproduktivno', HDZ-ovci izbjegavaju samu riječ 'pobačaj'.

HDZ-ovci napadaju 'ideološki pristup'

Zdravka Bušić je u raspravi u EP-u o ovom izvješću izjavila da se radi o jako važnoj temi te da je istina da su žene na određenim pozicijama još uvijek manje plaćene od muškaraca na istim pozicijama. 'Žene teže dolaze do upravljačkih pozicija i postotak žena uvijek je manji na političkim funkcijama. Žene su i ugroženija skupina – na zadnjoj plenarnoj sjednici raspravljali smo o nasilju nad ženama. Brojke koje izvjestiteljica navodi jesu zabrinjavajuće i trebamo reagirati na njih, ali način koji izvješće predlaže je pristran i ideološki obojen te kao takvo izvješće ne bi smjelo postati službeno stajalište ovog visokog doma, jedinog legitimnog predstavničkog tijela građana Europske unije', rekla je Bušić.

Međutim, istaknula je da se između redaka izvješća krije 'relativizacija strukture temeljne društvene zajednice, a to je obitelj' i ustvrdila da izvješće predlaže niz problematičnih točaka. 'Ono što smatram zabrinjavajućim je činjenično stanje demografske slike Europske unije, ali taj problem se nikada neće riješiti ovakvim preporukama. Ženama treba omogućiti da budu majke i olakšati im majčinstvo poticajnim mjerama. Treba im omogućiti da budu nositeljice društva i vrijednosti i vrednovati tu njihovu ulogu', kazala je.

Davor Ivo Stier
je rekao u raspravi da se uvijek zalagao za jednakost žena i muškaraca. 'S druge strane, žao mi je što je izvjestiteljica u ovom izvješću, pogotovo kad su neka pitanja kao što je pravo na život, išla jednim ideološkim pristupom i da će to onemogućiti i da svi zastupnici ili da velika većina zastupnika podrži ovako važno izvješće. Mislim da kada je pitanje ravnopravnost žena i muškaraca trebali bismo ostaviti ideologiju sa strane i doista staviti pravo žena u prvi plan', rekao je Stier, a objavljeno je na njegovoj službenoj stranici.

U telefonskom razgovoru u srijedu poslijepodne, Dubravka Šuica naposljetku je rekla da HDZ-ovi europarlamentarci nisu, naravno, bili protiv jednakosti muškaraca i žena, već su bili protiv 'abortusa i prostitucije kao prava', što je pak 'ubačeno u rezoluciju koja se time nije trebala baviti'.

Ruža Tomašić prethodno je pak poručila da iz prve ruke zna koliki se izazovi nalaze pred ženom koja želi ostvariti profesionalnu karijeru i da vjeruje u jednakost, ali ne način kako je navedeno u izvješću. 'Duboko vjerujem u jednakost žena i muškaraca, ali sam sigurna da do tog cilja nećemo stići uvodeći još malo diskriminacije u cijelu priču. Naime, i pozitivna diskriminacija je diskriminacija i kao takva je nepoželjna u borbi za jednakost. Želim ovim putem također poručiti da je daljnje plasiranje stavova o dobrovoljnom prekidu trudnoće kao ženskom pravu potpuno kontraproduktivno i da bi trebalo poštovati odluke ovoga doma koji ih je već nekoliko puta odbacio', istaknula je.

Vuljanić: Brane li se ovako hrvatski interesi?

Laburist Nikola Vuljanić, inače član grupe Ujedinjena europska ljevica – Zelena nordijska ljevica (GUE/NGL) koji je glasao 'za' izvješće, pita 'brane li se ovakvim glasanjem hrvatski interesi o kojima su svima puna usta'.

'Očito jednakost žena i muškaraca ne spada u tu kategoriju. Brojni zastupnici ističu kako su najaktivniji, sada je bio pravi trenutak za to i pokazati... Nažalost žene nisu još uvijek postigle onaj stupanj ravnopravnosti sa svojim muškim kolegama, rekao je Vuljanić. Zanimljivo je, dodao je, da Europska komisija nije do sada imala niti jednu predsjednicu, a situacija se neće poboljšati ni u sljedećem mandate jer su svi muški kandidati. Ni u Europskom parlamentu nije ništa bolja situacija: nikada ni jednoj ženi nije dana ta prilika.

Ines Cristina Zuber zaključila je da je parlament poslao 'sramotan signal', a belgijska socijalistička zastupnica Veronique De Keyser upozorila je na 'nevjerojatan hod unatrag par dana nakon Međunarodnoga dana žena'.

'Glasovanjem nisu povrijeđene i napadnute samo žene, nego i čitavo društvo, naše vrijednosti i samo srce naše čovječnosti', upozorilo je francusko izaslanstvo socijalističke skupine.