DRAGAN ČOVIĆ:

'HDZ BiH ne želi trgovati mjestima u vladi'

06.06.2011 u 19:04

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović odbacio je u ponedjeljak mogućnost da dva HDZ-a trguju s jednom hrvatskom pozicijom u državnom vijeću ministara nakon što je izabrana vlada Federacije BiH iz koje su isključeni legitimni predstavnici toga naroda.

U izjavi za medije u Mostaru predsjednik Čović je ocijenio da su neprihvatljivi zahtjevi čelnika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije i visokog dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića prema kojima bi hrvatske stranke trebale ustupili jednu hrvatsku poziciju.

'Meni je jasno da se po svaku cijenu želi ugrabiti prilika koja im je pružena da jednom zauvijek izbace Hrvate iz vlasti. Žele nas dovesti u poziciju da prihvatimo poziciju manjine i odustanemo od pozicije konstitutivnog naroda. Mi to jednostavno ne možemo prihvatiti i ističemo da sve hrvatske pozicije pripadaju hrvatskom bloku', rekao je Čović.

Prema njegovim riječima vlast u BiH ne bi mogla funkcionirati ako se izbace legitimni predstavnici bilo kojeg naroda iz vlasti.

'Bilo bi i katastrofalno razmišljati o tome na način kako se to učinilo u Federaciji', dodao je Čović.

Dva HDZ-a u BiH traže da pozicija premijera i dvojice ministara pripadne ovome hrvatskom bloku, dok skupina stranaka okupljena oko SDP-a inzistira da im od ukupno deset pozicija u vijeću ministara pripadne polovica resora.

Uz tri bošnjačke ministarske fotelje, SDP traži i jednu hrvatsku ministarsku poziciju kao i resor u kojemu bi trebao biti ministar iz reda ostalih naroda.

Prošli tjedan dva HDZ-a predložila su bivšu predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto za mandatara za sastav vijeća ministara BiH, SDP BiH je predložio sveučilišnog profesora Slavu Kukića, a Narodna stranka Radom za boljitak svoga predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića

Predsjedništvo BiH trebalo bi na sjednici 14. lipnja izabrati mandatara za sastav državne vlade BiH, no prema odnosu snaga izvjesno je kako nijedna strana nema dovoljan broj ruku za potvrdu mandatara u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.