PREMIJERKA DANAS U MOSTARU

HDZ BiH i HDZ 1990. zatražit će podršku Jadranke Kosor

05.04.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor otvorit će Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, a poslijepodne će se susresti s predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, s kojima će razgovarati o političkoj krizi koja potresa Bosnu i Hercegovinu

Kako nam je objasnio glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, domaćini će još jednom ukazati premijerki Kosor na 'nelegitimno i nelegalno formiranje vlasti u Federaciji BiH'. Podsjetimo, vlast u Federaciji BiH formirali su SDP BiH i SDA koji su za partnere uzeli manje hrvatske stranke, HSP i Stranku Radom za boljitak širokobrijeških tajkuna, obitelji Lijanović.

Dva HDZ-a tvrde da su nepravedno isključena iz vlasti jer predstavljaju 90 posto hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a i prilikom formiranja nove vlasti došlo je do kršenja zakona i Ustava. Stranke oko SDP-a BiH nazivaju se 'platformašima' jer su ponudile platformu suradnje koja se navodno razlikuje od dosadašnjeg etnički podijeljenog koncepta vođenja politike u toj zemlji. Samo nije jasno kako se u tu platformu uklapa SDA.

Neslužbeno saznajemo da će na sastanku premijerke Kosor i dva HDZ-a biti govora i o mogućnosti da se na isti način kao u Federaciji Hrvati isključe iz vlasti i na nacionalnoj razini. Relota nam je objasnio da od premijerke očekuju potporu u njihovoj borbi, kakvu su ona i predsjednik Ivo Josipović dosad pružali u zajedničkim priopćenjima u kojima su isticali da se u Bosni i Hercegovini mora poštivati ravnopravnost sva tri naroda i volja hrvatskog naroda.

Relota kaže da se u trenutnom odmjeravanju snaga neke stvari prelamaju preko leđa Hrvata u Bosni i Hercegovini, za što postoji i potpora međunarodne zajednice. 'Hrvati su kolateralna šteta koju se od konstitutivnog naroda namjerava svesti na razinu folklornog društva', zaključio je glasnogovornik HDZ-a BiH.