STRAH OD SANADERA I POLANČECA?

HDZ angažira odvjetnika Gredelja da ih brani u javnosti

12.07.2011 u 10:44

Bionic
Reading

HDZ je u postupku angažiranja odvjetnika, i to Vladimira Gredelja. Zašto HDZ-u treba odvjetnik, nije jasno, ali znamo da bi on trebao, između ostalog, javno iznositi stavove stranke i brinuti o svim pravnim zahtjevima prema stranci (kao što su zahtjevi za svjedočenjem pojedinih članova u sudskim postupcima)

Premda se protiv HDZ-a ne vodi nikakav postupak na sudu, oni se samo nekoliko dana prije povratka Ive Sanadera i nakon zahtjeva Ante Nobila da ispita vrh HDZ-a osiguravaju angažiranjem odvjetnika.

Poznati bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj potvrdio je za tportal da pregovara s HDZ-om i da bi 'za dan-dva' trebao znati hoće li raditi za HDZ. 'Vidjet ćemo kako će moj posao izgledati ako budem angažiran i hoću li ja ići umjesto pozvanih HDZ-ovaca na ispitivanje kod Nobila. U svakom slučaju, obrana će biti takva da ću se očitovati na sve pravne zahtjeve prema njima i prema javnosti obrazlagati stav stranke', rekao je Gredelj.

HDZ-OVCI TOLIKO RADE DA NEMAJU VREMENA ZA SUDOVE?

'Osobno mislim da je Nobilov način obrane Damira Polančeca takav da tjera visoke dužnosnike na veliki angažman. S obzirom na probleme u Hrvatskoj, posebno u gospodarstvu, i na njihove obaveze i poslove, oni nemaju vremena baviti se pravnim poslovima i zato moraju angažirati stručnjaka', pojasnio je Gredelj.

Na pitanje što će HDZ-u uopće odvjetnik, Gredelj kaže: 'E to je pitanje na koje ću prvo odgovoriti ako budem angažiran! U svakom slučaju, nema straha ni od koga, posebno ne od Sanadera. Sanader je taj koji je u zatvoru i koji se treba bojati.'

GREDELJ PRIJE PET MJESECI PLJUVAO PO KOSOR KOJU SAD TREBA BRANITI?

Inače, Gredelj je prije pet mjeseci branio odvjetnika Nobila u stegovnom postupku u Hrvatskoj odvjetničkoj komori i to od optužbi koje su stigle iz Vlade, od premijerke Jadranke Kosor. U to vrijeme Gredelj je Kosor (koja ga sada želi angažirati) nazvao 'demokratski nepismenom'.

Na pitanje bi li bio u sukobu interesa ako preuzme zastupanje HDZ-a, Gredelj odlučno tvrdi da ne bi. 'Nikako! Ja sam profesionalac, Nobilo me angažirao i svoju sam dužnost obavio na njegovo zadovoljstvo. Nemamo nas dvojica problema s odvajanjem privatnog od poslovnog života. Nema šanse za sukob interesa', kaže Gredelj.

HEBRANG: NEĆU DOĆI NA ISPITIVANJE KOD NOBILA!

Odvjetnik Anto Nobilo slaže se da Gredelj ne može biti u sukobu interesa, ali upozorava da odvjetnik ne može zastupati svjedoke. Rekao je da on poziva HDZ-ovce (Jadranku Kosor, Andriju Hebranga, Ivana Jarnjaka, Vladimira Šeksa) na saslušanje i ispitivanje o njihovim saznanjima kao građanima i potencijalnim svjedocima u postupku: 'U tom slučaju nije moguće da ih zastupa odvjetnik, ali hoće li biti kakav postupak protiv HDZ-a, pa da im treba odvjetnik, to ne znam.'

Premda još nitko od pozvanih iz vrha HDZ-a Nobilu nije odgovorio na pozivnicu za saslušanje u njegovom uredu 18., 19. i 20. srpnja, Andrija Hebrang za tportal kaže da se neće odazvati. Nije htio obrazložiti tu odluku niti dalje komentirati.

LUKA BEBIĆ: ODAZVAT ĆU SE SUDU, A NOBILU NE MOGU DOĆI

Predsjednik Sabora Luka Bebić također kaže da je dobio poziv od Nobila, ali da se neće odazivati dok ga ne pozove sud: 'Ja ću, kao građanin, odazvati se na poziv suda, bilo kao mogući svjedok optužbe, ali i obrane. Bude li sud smatrao da me treba pozvati, ja ću se rado odazvati. Ja sam dobio poziv za 20. srpnja, ali tada sam negdje drugdje.'

Na dodatna pitanje Bebić nije htio odgovarati novinarima i kaže da će na ta pitanja odgovoriti na sudu. Na upit je li Polančecova prezentacija o INA-i bila dovoljno jasna da su nsvi mogli biti upućeni Bebić je odgovorio: 'Nekome je potrebno govoriti nešto pet dana i neće shvatit, a nekome je dovoljno pet minuta. Ja sam shvatio koliko me je interesiralo. Ponešto i nisam shvatio jer nije bilo interesa da pojedinosti tražim.'

NOBILO: SVJEDOCIMA NIJE POTREBAN ODVJETNIK

Nobilo je objasnio svoj zahtjev za ispitivanje vrha HDZ-a i kaže da mu to omogućuje novi Zakon o kaznenom postupku koji dozvoljava obrani da sama provodi istragu i predlaže dokaze: 'HDZ-ovci me sada mogu odbiti i reći da ne žele doći na razgovor, ali ja im moram uputiti poziv jer ih inače, u slučaja suđenja za Inu, ne smijem pozvati za svjedoke.'

'Smatram da bi svaki građanin morao imati neki osjećaj građanske dužnosti da, ako ima važne činjenice, ima i volju prenijeti ih pred odvjetnikom i sudom', poručio je Nobilo pozvanim HDZ-ovcima, potencijalnim svjedocima u slučaju Ina za koji je nedavno pokrenuta istraga.