PROMJENE U VRHU HERCEGOVAČKE VLASTI

HDZ 1990. i HDZ BiH pred koalicijom

08.06.2009 u 18:14

Bionic
Reading

Na pomolu je raskid koalicijske vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji sa sjedištem u Širokom Brijegu gdje na današnju sjednicu nisu došli ministri iz HDZ-a 1990. koji o novoj vladajućoj većini pregovaraju s HDZ-om BiH

Ministri iz reda HDZ-a 1990. u ponedjeljak su bojkotirali sjednicu županijske vlade u kojoj dijele vlast s Hrvatskom strankom prava Đapić-dr. Jurišić te Narodnom strankom Radom za boljitak koju su osnovala braća Lijanovići zbog problema s isplatama poljoprivrednih poticaja od čega najveći iznos ide Mesnoj industriji Lijanovići.

'Temeljni problem u funkcioniranju vlade je nepoštivanje koalicijskog sporazuma i unutarstranačkih dogovora što je kulminiralo na posljednjoj sjednici vlade koju su ministri iz reda HDZ 1990. napustili. To su razlozi zbog kojih ministri HDZ 1990 ne sudjeluju u radu vlade ŽZH', navodi se u priopćenju HD-a 1990. nakon današnje sjednice Županijskog odbora stranke. Dodaje se kako županijski premijer Zvonko Jurišić, čelnik HSP-a Đapić-dr. Jurišić, prijeti smjenama ministara iz HDZ-a 1990.

HDZ BiH, koji je u oporbi na razini županije, izrazio je spremnost na postizanje dogovora s HDZ-om 1990. oko zajedničkog sudjelovanja u vlasti. Dva HDZ-a imaju većinu, četrnaest od dvadesetpet zastupnika u županijskoj skupštini. Očekuje se da se na sljedećoj sjednici glasuje o povjerenju vladi Zapadnohercegovačke županije. Dogovor dva HDZ-a u toj županiji smatra se početkom realizacije inicijative za ujedinjenje ovih stranaka koju je podupro i predsjednik HDZ-a Hrvatske Ivo Sanader.