NA VJETRENJAČU

HDSSB protiv nepostojećeg pravilnika

12.11.2012 u 16:46

Bionic
Reading

Stranka HDSSB iz Osijeka pokrenula je postupak za ocjenu ustavnosti nepostojećeg pravilnika MUP-a, zbog, kako kažu, nezakonite trgovine državnim stanovima

'Pokrenuli smo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tog spornog pravilnika iz jednostavnog razloga što nikada nije objavljen u Narodnim novinama, a što je propisano Ustavom. Dakle, punih 14 godina državni stanovi su dodjeljivani na temelju akta koji je nije u skladu s Ustavom', rekao je jučer predsjednik stranke Vladimir Šišljagić.

U HDSSB-u o tome razmišljaju od kada su prije mjesec dana saznali da je MUP dodijelio državni stan u Poreču na korištenje policijskom službeniku Krunoslavu Fehiru. Ovog osječkog policajca MUP je morao premjestiti na područje PU istarske jer mu je život u Osijeku postao nemoguć kao krunskom svjedoku u sudskom postupku protiv ratnog zločinca i osnivača HDSSB-a Branimira Glavaša.

Kako je tportalu ranije objasnio glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš, policija je Fehiru morala dodijeliti stan, ali ne na osnovu ovog nepostojećeg čije je rušenje pokrenuo HDSSB.

'Odlukom ministra unutarnjih poslova od 28. veljače 2011. godine, na temelju članka 2. spomenutog pravilnika, Krunoslavu Fehiru dodijeljen je na privremeno korištenje stan za službene potrebe u Poreču, Mate Balote 2, površine 58,11 m2. Predmetni stan prethodno je adaptiran i opremljen službenim namještajem', pojasnio ranije je Miljuš.


Stoga, saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić izgleda neinformiran kada kaže da ih 'zanima koliko je stanova dodijeljeno po tom nezakonitom pravilniku te kojim je sve stanovima do danas ukinut status stana za službene potrebe'.

Krešimir Bubalo, zamjenik predsjednika stranke i osječki gradonačelnik zaprijetio je da će 'istjerati ovu priču do kraja' i prozvao Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) da je prebrzo reagirala u Fehirovom slučaju istaknuvši da je tadašnji predsjednik upravnog vijeća bio HDZ-ovac Petar Čobanković. U HDSSB-u su osmislili teoriju po kojoj je u tajnoj kliki za dodjelu porečkih 58,11 četvornih metara Fehiru bio i bivši ministar policije Tomislav Karamarko, bivša premijerka Jadranka Kosor i drugi visoki zavjerenici spremni na sve da nagrade čovjeka koji je raskrinkao Branimira Glavaša i njegove ratne zločine, čuvene 'garaže' i 'selotejpa', u ratnom Osijeku 1991. godine.

U MUP-u objašnjavaju da svaki policijski službenik, ne samo Fehir, ima pravo na stan nakon premještaja na službu udaljenu više od 100 kilometara od mjesta njegova stanovanja. Međutim, ne na osnovu pravilnika koji ruši HDSSB nego prema Pravilniku o uvjetima smještaj i prehrane privremeno premještenih policijskih službenika. kada je po potrebi službe premješten u drugo mjesto rada udaljeno više od 100 kilometara od mjesta njegova stanovanja. Ministarstvo je dužno osigurati odgovarajući smještaj davanjem na korištenje stana za službene potrebe.

Krajem 2011. AUDIO je ukinuo status stana za službene potrebe i Fehir je ugovorio najam sa slobodno ugovorenom najamninom. Ubrzo je MUP-u poslao zahtjev za kupnju stana, ali je postupak još u tijeku.