vjetropark Krš - Pađene

HBOR odobrio 590 milijuna kuna kredita tvrtki iz afere Rimac na pritisak ministara?

03.07.2020 u 17:09

Bionic
Reading

Službeni zapisnici iz HBOR-a otkrivaju da je državni kredit vjetroparku Krš - Pađene od 590 milijuna kuna odobren nakon što su hrvatske i inozemne banke redom odbile financirati projekt, a novac za projekt zagovarali su članovi Vlade, piše Telegram

Podsjetimo, zbog tog je vjetroparka iza koje stoji tvrtka C.E.M.P. uhićena Josipa Rimac.

Novac je za taj projekt 2019. naglo odobren iako investitor nije nabavio novac kod drugih banaka, što je isprva bio ključan uvjet HBOR-a da odobri državna sredstva. Da su ministri vrlo dobro znali kako bez konzorcija banaka HBOR ne bi trebao ulaziti u projekt, izjavila je i sama Gabrijela Žalac, tadašnja ministrica regioanlnog razvoja, na jednoj od sjednica banke.

Zbog odustajanja ostalih banaka, Uprava HBOR-a opirala se kreditiranju i na sastancima iznosila niz primjedbi na račun investitora. No, unatoč tome, kao jedna od članica Nadzornog odbora koji kontrolira rad banke, ministrica Žalac zalagala se da se “detaljno razmotri svaka moguća opcija”, piše Telegram.

Na upit zašto se lani toliko zauzimala za tvrtku C.E.M.P. i njene vjetroelektrane, Žalac je prvo kazala kako se ne može sjetiti što je bilo, a zatim odgovornost prebacila na HBOR.

Najvažnije, Uprava HBOR-a bila je protiv kreditiranja tvrtke iz afere Rimac u takvom iznosu, ako investitor ne dobije novac od konzorcija komercijalnih banaka. To se postavlja kao ključan uvjet za državno financiranje, jasno je iz zapisnika.

Iako nikakav novac iz drugih banaka nije osiguran, dva mjeseca kasnije HBOR će spornim vjetroelektranama najednom odobriti povoljno kreditiranje od 590 milijuna kuna, odnosno 80 milijuna eura.

Kako otkrivaju transkripti, na istoj sjednici na kojoj su razmatrali kreditiranje tvrtke iz afere Rimac, ministri su razgovarali kako da zaobiđu presudu Vrhovnog suda, po kojoj HBOR mora objavljivati podatke o izdanim kreditima.

Sjednici su, između ostalog, prisustvovali ministar financija Zdravko Marić kao predsjednik Nadzornog odbora, ministar gospodarstva Darko Horvat i tadašnja ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, piše Telegram.